Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ: Με περίσσια αλαζονεία, η Αλβανική Κυβέρνηση προχωρά τα απαράδεκτα σχέδια στη Χειμάρρα


Με μεγάλη λύπη και έκπληξη ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη (22/2/2017) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ορίζει την απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών υπέρ του Δήμου Χιμάρας με σκοπό να συνεχιστεί το σχέδιο «Ανάπλαση του κέντρου της Χειμάρρας», ένα...




σχέδιο που όπως επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει έχει στόχο όχι την ανάπτυξη της περιοχής αλλά την εξυπηρέτηση κατασκευαστικών και άλλων συμφερόντων. Σε αντίθεση με την σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη και την αντίδραση των κατοίκων, οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Οι ενδιαφερόμενοι και η κοινότητα δεν έχουν λάβει γνώση για τα κάτωθι:

1. Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο έχει άδεια δόμησης

2. Εάν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη

3. Εάν έχει γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση μετά την σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη

Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – στην πραγματικότητα απόφαση του Πρωθυπουργού – είναι από κάθε άποψη παράνομη αφού βάσει του νόμου, αποζημίωση δίδεται μόνο σε κατόχους τίτλου ιδιοκτησίας. Όπως έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται αν και αποτελούν ιδιοκτησίες εκατοντάδων ετών, δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία στους γηγενείς κατοίκους της Χειμάρρας συνεχίζεται με περίσσια αλαζονεία, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εγχώριου και διεθνούς δικαίου.

Καλούμε τον δήμαρχο και την παραπλέουσα κυβέρνηση να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειες ενάντια στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα, να σεβαστούν την σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη, να σεβαστούν τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το αλβανικό κράτος και να σταματήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις επιλεκτικές και παράνομες που στόχο έχουν την οικονομική απογύμνωση των γηγενών κατοίκων της Χειμάρρας.

Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Παράρτημα Χειμάρρας