Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Πού, πώς και πότε δίνει ο άντρας το χέρι του - Η χειραψία του αρσενικού και όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Στη ζωή σου θα σφίξεις πολλά χέρια. Πολλά όμως.

Πελάτες, πιθανοί πελάτες, γνωστοί, λιγότερο γνωστοί και άλλοι τόσοι θα σχηματίσουν μια πρώτη εντύπωση για σένα από τη χειραψία σου και μόνο.

Κατά τη... 
 
   
 

 
 
 
διάρκεια της σύντομης αυτής επαφής θα μάθουν κάτι καθοριστικό: αν είσαι ζεστός άνθρωπος ή παγωμένος σαν μάρμαρο.

Θα ήθελες λοιπόν με τη χειραψία σου να περνάς τα σωστά μηνύματα για σένα. Να δημιουργείς θετικές εντυπώσεις, γιατί αυτός που είναι απέναντί σου μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός: μπορεί να είναι ο μελλοντικός διευθυντής σου ή ο τύπος που θα γίνει κάποτε πεθερός σου!

Τρία λοιπόν είναι τα κλειδιά για μια πετυχημένη χειραψία…
Πώς την κάνειςΗ χειραψία σου πρέπει να είναι σταθερή και σχετικά σφιχτή, όχι ξεψυχισμένη. Μην το παρακάνεις ωστόσο και λιώσεις το χέρι του δύσμοιρου! Σιγουρέψου επίσης ότι τα χέρια σου είναι καθαρά. Θέλεις ο άλλος να θυμάται εσένα, όχι τι έφαγες το μεσημέρι.

Κι ο ιδρώτας δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος σε μια χειραψία: αν τα χέρια σου είναι ιδρωμένα, σκούπισέ τα διακριτικά στο παντελόνι σου. Σε κάθε περίπτωση, όταν τείνεις το χέρι σου για χειραψία, πάντα να κοιτάς τον άνθρωπο απέναντί σου στα μάτια. Αν, τέλος, του χαμογελάσεις και λίγο, το έπιασες το νόημα…
Πότε την κάνειςΗ χειραψία έχει να κάνει με το timing. Μη διστάζεις να τείνεις το χέρι σου από φόβο μήπως μείνεις με… άδεια χέρια. Όλοι θα καταλάβουν την πρόθεσή σου βλέποντας το τεντωμένο χέρι σου. Και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα ανταποδώσει την κίνηση.

Πρόσεχε ωστόσο πότε την κάνεις: μην κυκλοφορείς με το κουλό σου απλωμένο αναζητώντας χέρι για το χέρι σου! Πρέπει η χειραψία να έχει νόημα και η δουλειά σου είναι να βρεις πότε αποκτά νόημα και ουσία. Δεν χαιρετάς εξάλλου τον κολλητό σου διά χειραψίας.

Επιπλέον, λάβε υπόψη σου τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, μιας και τα κοινωνικά έθιμα των λαών σχετικά με τη χειραψία δεν είναι πάντα ίδια. Σε κάποιες κουλτούρες είναι απαράδεκτο ένας άντρας να σφίγγει το χέρι μιας γυναίκας, ενώ σε άλλες η ίδια η χειραψία δεν είναι αποδεκτή ως τρόπος χαιρετούρας. Να είσαι ευαίσθητος σε τέτοια θέματα.
Πού την κάνειςΗ χειραψία είναι ένας ωραίος -και αντρικός- τρόπος χαιρετισμού και είναι κατάλληλη σχεδόν παντού. Ιδιαίτερα δε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δώσ’ του να καταλάβει τραντάζοντας μπόλικα χέρια! Σε κάθε περίπτωση, το πρωτόκολλο λέει πως τον οικοδεσπότη της συνεστίασης τον χαιρετάς διά χειραψίας και όταν πας και όταν φεύγεις από τη μάζωξη…
Μένοντας ξεκρέμαστοςΕντάξει, νιώθεις κομματάκι αμήχανα όταν τείνεις το χέρι σου για χειραψία και ο άλλος δεν ανταποδώσει. Πόσο μάλλον όταν όλοι οι άλλοι δουν την απόρριψη εκτός από τον τύπο το χέρι του οποίου προσπαθείς να γραπώσεις! Μη νιώθεις ωστόσο ταπεινωμένος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο άλλος δεν σε θεωρεί σημαντικό για να σου δώσει το χέρι του, απλώς χάθηκε η στιγμή…

Να τι μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις το γεγονός ότι ο άλλος θα καταλάβει τις προθέσεις σου για χαιρετούρα:
  • Μην απλώνεις το ξερό σου για χειραψία όταν ο άλλος είναι απορροφημένος σε μια συζήτηση.
  • Μην πλησιάζεις τον άλλο από το πλάι με προτεταμένο χέρι, καθώς είναι δύσκολο να σε δει.
  • Πριν τεντώσεις το χέρι σου, χαιρέτα λεκτικά τον άλλο για να τραβήξεις την προσοχή του.