Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

«Φωτιά» στην αγροτιά βάζει η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες

 
Του Ανδρέα Λοβέρδου*

Τις τελευταίες εβδομάδες στον αγροτικό κόσμο έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε τον προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό των αρμοδίων αργών που θίγουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και τους υποχρεώνουν να ακολουθήσουν μια πολύχρονη κοστοβόρα και ψυχοφθόρα δικαστική διαδικασία προκειμένου να δικαιωθούν.

Η απόφαση και η επιλογή να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 έχει ως αποτέλεσμα:

 
 
 
 
 
1) να εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα, αλλά και άλλα οπωροφόρα. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν από τη δεκαετία του 1950 τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Εφορία, στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές.

Συνεπώς αν προχωρήσει η διαδικασία και οριστικοποιηθεί με την μορφή που έχει το δασικό κτηματολόγιο, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν άμεσο κίνδυνο απώλειας των αγροτικών επιδοτήσεων αφού δεν θα συμφωνούν οι δασικοί χάρτες με αυτούς που κατέχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

2) Εμφανίζονται ως δασικές και ιδιοκτησία του Δημοσίου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που έχουν συμπεριληφθεί στους κτηματολογικούς πίνακες κυρωμένου αναδασμού γης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί οριστικοί τίτλοι κυριότητας και παρά τη διάταξη του άρθρου 49 παρ 2 του Ν 4280/2014 που ρύθμισε οριστικά το θέμα.

3) Εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικής γης που εκχερσώθηκαν μετά από νόμιμη άδεια για δενδροκομική καλλιέργεια. Πολλές δε από αυτές μάλιστα μετά από ενέργειες της Διοίκησης έχουν αλλάξει χαρακτήρα, έχουν υπαχθεί σε πολεοδομικά σχέδια και έχουν αξιοποιηθεί να ανέγερση τουριστικών μονάδων και κατοικιών.

4) Εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, περιοχές για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού.

5) Εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, περιοχές που είχαν αρχικά αποδοθεί σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στα μέλη αυτών για αγροτική καλλιέργεια.

6) Εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις περιοχές προσωρινών διανομών με διαθέσιμα κατεχόμενα κληροτεμάχια, τα οποία καλλιεργούνται επί πολλές δεκαετίες.

7) Εμφανίζονται ως δασικές και ιδιοκτησία του Δημοσίου, εκτάσεις για τις οποίες οριστικοποιήθηκε το εθνικό κτηματολόγιο και έχουν κριθεί και απορριφθεί οι ενστάσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Επί πλέον:

• Σχεδιάστηκαν λανθασμένα, όρια πόλεων και οικισμών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλήρης σύγχυση για το χαρακτήρα των εκτάσεων και τις χρήσεις γης

• Δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες. Επιβάλλεται οι αντιρρήσεις να γίνουν μόνο ηλεκτρονικά και μάλιστα εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών, καταβάλλοντας μάλιστα και σημαντικά ύψη παραβόλων. Μεγάλο μέρος των αγροτών δεν έχει ενημερωθεί και είναι βέβαιο ότι θα απωλέσουν τις προθεσμίες .

Το θέμα αναμφίβολα είναι δύσκολο. Αλλά ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να το επιλύσει είναι καταστροφικός. Κι αποδεικνύεται, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η καλύτερη λύση για τον τόπο είναι να φύγει αμέσως αυτή η εθνικολαϊκίστικη κυβέρνηση.

* Ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (ΔΗΣΥ).