Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Η Αλίκη στην Αντίπαρο για την Μανταλένα (ΦΩΤΟ)

 
Τα γυρίσματα έγιναν στην Αντίπαρο. Ήταν η πρώτη ελληνική παραγωγή που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου έξω από στούντιο. Το νησί – που τότε δεν ήταν καθόλου της μόδας – λοιπόν, ζούσε εκείνο το διάστημα αποκλειστικά στο ρυθμό των... 
 
 
  


 
 
 
 
γυρισμάτων και ανταποκρινόταν στις ανάγκες της ταινίας. Καταλαβαίνετε ότι οι κάτοικοι είχαν πάθει ένα σχετικό σοκ στην θέα της Αλίκης, του Παπαμιχαήλ, του Μάνου Χατζιδάκι και των υπολοίπων ηθοποιών της ταινίας.



Η ταινία έκοψε 192.378 εισιτήρια στην Αθήνα και τον Πειραιά κατά την πρώτη προβολή της και κατατάχθηκε 2η ανάμεσα στις 58 ελληνικές ταινίες της περιόδου 1960-61.





Η ταινία αφορά τη Μανταλένα, μία δυναμική κοπέλα, που παρά τις αντιξοότητες που της παρουσιάζονται προσπαθεί να ζήσει, μετά τον θάνατο του πατέρα της, που ήταν βαρκάρης. Όταν αποφασίζει να συνεχίσει την ανδρική δουλειά του, το χωριό προβληματίζεται, ενώ υπάρχει μία έχθρα με την οικογένεια άλλων βαρκάρηδων. Ο παπά-Φώτης όμως, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, και τη βοηθά να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Τέλος, η Μανταλένα, παντρεύεται με τον γιο της αντίπαλης οικογένειας.




Το σενάριο ανήκει στον Γιώργο Ρούσσο, ο οποίος βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα, που έζησε νεαρός, στη γενέτειρά του, την Αντίπαρο.



Η μουσική σύνθεση της ταινίας γράφτηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι. Στην ταινία υπάρχουν δύο πολύ γνωστά κομμάτια του Έλληνα συνθέτη: το Θάλασσα πλατιά και το Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα, μεταξύ άλλων. Αυτά τα κομμάτια όμως, ο Χατζιδάκις τα ηχογράφησε πρώτα με τη Νάνα Μούσχουρη, και το αρχικό γύρισμα τελείωσε με τη φωνή της. Ωστόσο, μόλις επέστρεψαν Αθήνα η φωνή αντικαταστάθηκε από τη φωνή της Βουγιουκλάκη.





ΠΗΓΗ: NIKOSONLINE