Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού στο θέατρο Commedia



Γράφει η Σίσσυ Ζερβουδάκη

«Άλλην ἀδελφήν δέν εἴχομεν παρά μόνον τήν Ἀννιώ.
Ἦτον ἡ χαϊδεμμένη τῆς μικρᾶς ἡμῶν οἰκογενείας καί τήν ἠγαπῶμεν ὅλοι. Ἀλλ' ἀπ' ὅλους περισσότερον τήν ἠγάπα ἡ μήτηρ μας…»

Την εξαιρετική παράσταση του θεάτρου Commedia «Το αμάρτημα της μητρός μου» είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εχθές το βράδυ. Μια παράσταση της οποίας οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά στο συγκεκριμένο αυτοβιογραφικό του έργο την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή, όταν ακούει μικρός μέσα στην εκκλησία να παρακαλάει τον θεό να πάρει εκείνον, αντί της βαρέως ασθενούσης αδελφής του. Ο...







γιος και η μητέρα, τραγικοί ήρωες του έργου εμπλέκονται σε αυτό το τραγικό συμβάν και μέσα από μια σειρά γεγονότων επέρχεται στο τέλος η συγχώρεση, σαν λύση για την κάθαρση.

Μέσα σε ένα αφαιρετικό αλλά ταυτόχρονα επιβλητικό σκηνικό που επιμελήθηκε η Ειρήνη Τζέκου αποδόθηκαν οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών. Η έκπληξη της βραδιάς, ο μικρός Θωμάς θεοχάρης, απέσπασε από την πρώτη ώρα το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ενώ ο Θανάσης Μαργαρίτης μέσα από την αφήγησή του μύησε το κοινό με ρεαλιστικό τρόπο στη γλώσσα του συγγραφέα. Ο Τόλης Πιπερίδης έκανε με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική διασκευή του έργου, αποδίδοντας παράλληλα συγκλονιστικά το ρόλο του γιου. Η Χαριτίνη Βασιλειάδου, ως μοιρολογίστρα, έδωσε υποβλητικότητα και μεταφυσική διάσταση στην ατμόσφαιρα του έργου.

 
Τέλος, καθηλωτική υπήρξε η ερμηνεία της Μαρίας Καραγεώργου, που υποδύθηκε τη μητέρα του συγγραφέα. Τυπικό δείγμα γυναίκας της εποχής του Βιζυηνού, φαίνεται να έχει αποδεχτεί το ρόλο της, είναι υποταγμένη στις δεσμεύσεις της εποχής της, αλλά μετά το θάνατο του άνδρα της θα αποδείξει το δυναμικό της χα­ρακτήρα, θα ξεφύγει από τις απαγορεύσεις που ο τόπος και ο χρόνος της επιβάλλουν και θα δουλέψει δυναμικά για να μεγαλώσει τα υπόλοιπα παιδιά της, χωρίς να εγκαταλείπει ούτε για μια στιγμή την απελπισμένη της προσπάθεια για εξιλέωση.

Το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας μπορεί να παρακολουθήσει και σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 8.00 το βράδυ την εξαιρετική παράσταση.