Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Η περίεργη σιωπή του Τσακαλώτου για το Eurogroup - Ο εκνευρισμός του υπουργού, οι εντάσεις και η φράση του Μαρκ Τουέιν

 
Η περίεργη σιωπή που τηρεί εδώ και τρεις ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup όπου η ελληνική πλευρά συμφώνησε στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σίγουρα δεν έχουν κοπάσει μετά τη δήλωσή του στην... 
 
  

 
 
 
 
 
εφημερίδα των Συντακτών χρησιμοποιώντας τη φράση του Μαρκ Τουέιν: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές».

Επί της ουσίας ενημέρωση για το Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει.

Ο υπουργός, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν τώρα μέτρα για το 2019, ήταν στο Eurogroup που κάλεσε την Αθήνα να προνομοθετήσει, ώστε να επιστρέψουν για συζήτηση οι θεσμοί.

Το Ebs, το κανάλι της Κομισιόν, είχε προαναγγείλει δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών αλλά αυτός απέφυγε να εμφανιστεί on camera.

Ούτε όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει μέχρι σήμερα κάποια ανακοίνωση σχετικά με αυτά που συμφώνησαν Ελλάδα και δανειστές στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάνει ούτε καν ένα άτυπο σχόλιο, «μέσω κύκλων».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν τη στάση που έχει τηρήσει ο Τσακαλώτος από τη Δευτέρα μέχρι τώρα ως μια ένδειξη της απόστασης που υπάρχει πια μεταξύ του ίδιου και του στενού κυβερνητικού πυρήνα.

Όπως γράφουν Τα Νέα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Τσακαλώτος ανέλυσαν τα αποτελέσματα του Eurogroup. Η επίσημη γραμμή ήταν ότι οι υποχωρήσεις είναι αμοιβαίες και το κλίμα αβεβαιότητας καταπολεμάται.

Ωστόσο, όπως λένε στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο Τσακαλώτος εμφανίστηκε να τηρεί μια «διεκπεραιωτική στάση». Κάποιοι από τους συμμετέχοντες το πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν «βαρύς και δύσθυμος».

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, δεν έλειψαν οι εντάσεις. Τόσο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Γιώργου Χουλιαράκη όσο και μεταξύ των Τσακαλώτου και Παππά.

Ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει μια πηγή, δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του. Ορισμένοι δε υποστηρίζουν ότι σημαντικές τριβές υπήρξαν και μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παππά.
Η φράση του Μαρκ Τουέιν

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Μαρκ Τουέιν Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στη ΝΔ, που τον κατηγορούν ότι δεν έχει ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

«Δεν υπάρχει ίχνος αληθείας σε όσα διακινούνται» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με Μαρκ Τουέιν απάντησε και ο Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ: «Αφού αρέσει στον κ. Τσακαλώτο ο Μάρκ Τουέιν, ας διαβάσει και αυτή τη ρήση του: Όταν έχεις αμφιβολίες, πες την αλήθεια» έγραψε στον Twitter.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον ΥΠΟΙΚ να ενημερώσει ο ίδιος τους πολίτες: «Θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, καλώντας εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια.

Νωρίτερα, είχε πάρει τη σκυτάλη η βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. «Η κυβέρνηση φιμώνει τον υπουργό Οικονομικών για να περάσει η προπαγάνδα της» ανέφερε στον ΣΚΑΙ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Σαντορινιός κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να καλύψει τα εσωτερικά της αδιέξοδα βγάζοντας στην επιφάνεια σκιάχτρα.

Επανέλαβε, επίσης, πως μαζί με τα μέτρα θα ληφθούν αντίμετρα που συζητήθηκαν στο Eurogroup.