Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

To Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (φώτο)

Διάσημο για τις συλλογές του που αιχμαλωτίζουν «5.000 χρόνια τέχνης που καλύπτει όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους», το διάσημο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι 375.000 εικόνες έργων που στεγάζει είναι πλέον διαθέσιμες χωρίς περιορισμούς για κατέβασμα και χρήση, υπό την άδεια Creative Commons Zero.
Η ...νέα πολιτική, γνωστή ως Open Access (Ανοικτή Πρόσβαση), επιτρέπει στους χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση στις εικόνες και να τις χρησιμοποιούν «για κάθε περίσταση, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής και μη εμπορικής χρήσης, δωρεάν και χωρίς να απαιτείται καμία άδεια από το Μουσείο». Τα διαθέσιμα έργα περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία κινημάτων τέχνης, στυλ και μέσων. Ανάμεσα σε αυτά συναντάμε από διάφορους πίνακες του Κλοντ Μονέ και του Βίνσεντ Βαν Γκογκ μέχρι και πανοπλίες και κοστούμια περασμένων αιώνων.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο εφαρμόζει τη νέα πολιτική σε συνεργασία με την Creative Commons, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στη νόμιμη προώθηση και διανομή πληροφοριών, ιδεών και εικόνων μέσα από τις δωρεάν και εύκολες προς χρήση άδειες πνευματικών δικαιωμάτων. «Ο διαμοιρασμός έχει θεμελιώδη σημασία στο πώς πράγουμε την ανακάλυψη, την καινοτομία και τη συνεργασία στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Ράιαν Μέρκλι, o CEO της Creative Commons.

«Το Met έδωσε ένα βαρυσήμαντο δώρο στον κόσμο για να εξυπηρετήσει την αποστολή του: το μεγαλύτερο εγκυκλοπαιδικό μουσείο τέχνης στη Βόρεια Αμερική εξάλειψε τους φραγμούς που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό του και προσκάλεσε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει και να μοιραστεί τις δημόσιες συλλογές ευρέως και χωρίς περιορισμό».

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ελεύθερο υλικό μέσα από τη σελίδα συλλογών του Μητροπολιτικού Μουσείου http://www.metmuseum.org/art/collection. Καθώς εξερευνάτε τη σελίδα, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να τσεκάρετε την επιλογή “Public Domain Artworks” κάτω από το “Show only”, στην αριστερή στήλη επιλογών. Επίσης, μπορείτε να ξεφυλίσσετε τα επιλεγμένα έργα επιλέγοντας το φίλτρο “Metropolitan Museum of Art” στην ιστοσελίδα των Creative Commons.
Ορισμένα από τα διαθέσιμα έργα:


Vincent Van Gogh, Aυτοπορτρέτο με ένα ψάθινο καπέλο (1877)


Αιγυπτιακό φαγεντιανό φυλακτό στη μορφή του νάνου θεού Παταϊκού (664-30 πΧ.)


Utagawa Kunisada, Ετήσια γιορτή – ο τρίτος μήνας (μέσα 19ου αιώνα)


Emile Pingat, Φόρεμα χορού (περίπου 1864)


El Greco, Η θέα του Τολέδου (περίπου 1598–99)


Gustav Klimt, Mäda Primavesi (1912-13)


Γερμανική πανοπλία (περίπου 1520)


Edgar Degas, Η πρόβα του μπαλέτου στη σκηνή (1874)


Emanuel Leutze, Ο George Washington διασχίζοντας τον ποταμό  Delaware (1851)