Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1936 ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ



Γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων το 1864.Το 1866 η οικογένεια του εξορίστηκε στα Κύθηρα επειδή ο πατέρας του Κυριάκος συμμετείχε στην κρητική επανάσταση.Απο εκεί κατέφυγαν στην Σύρο όπου ο Βενιζέλος διδάχθηκε και τα πρώτα του γράμματα.

Παρότι ο... 
 

 
 
 
 
πατέρας του τον προόριζε για έμπορο εκείνος σπούδασε στην Νομική Αθηνών της οποίας και ανακηρύχτηκε διδάκτορας το 1886.Το 1887 επέστρεψε στα Χανιά και άρχισε να δικηγορεί ενω μπήκε και στον πολιτικό στίβο του νησιού.

Εκείνη την χρονιά θα εκδώσει και την εφημερίδα "Λευκα Ορη" και θα καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής Κυδωνιών.Με τις τουρκικές επεμβάσεις η βουλή θα διαλυθεί.Θα πάρει μέρος στην επανάσταση του 1897 και μετα απο δική του πρόταση θα ιδρυθεί το επαναστατικό στρατόπεδο του Ακρωτηρίου.Στις 25 Αυγούστου 1897 στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ο Βενιζέλος θα συντάξει ψήφισμα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις ζητώντας την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.Τελικά αυτό που θα επιτευχθεί είναι να κηρυχτεί η Κρήτη αυτόνομη με ύπατο αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο Β' κατι που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τον Βενιζέλο αλλά αρκέστηκε να το δει ως ένα παραπάνω βήμα μέχρι την Ένωση

Στις 23 Μαρτίου 1905 ξέσπασε η επανάσταση του Θερίσου που ηγήθηκε ο Βενιζέλος κυρήσοντας την ένωση με την Ελλάδα.Αποτέλεσμα ήταν να επέμβουν οι Μεγάλες Δυνάμεις και να παραιτηθεί ο Γεώργιος Β'.Ο αντικαταστάτης του Αλέξανδρος Ζαίμης συνεργάστηκε στενά με το Βενιζέλο και στις 12 Οκτωβρίου 1908 η κρητική συνέλευση κήρυξε την ανεξαρτησία της Κρήτης και την Ενωση με την Ελλάδα.Αφορμή για την μεγαλύτερη ανάμειξη του στα πολιτικά στάθηκε το κίνημα στο Γουδί το 1909.Ενω ο ίδιος έλλειπε στην Ελβετία με υπόδειξη πολιτκών του φίλων εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών.Το 1910 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων σχηματίζοντας για πρώτη φορά κυβέρνηση (15 Οκτωβρίου 1910).


Το 1912 γίνονται νέες εκλογές που ο Βενιζέλος θριαμβεύει και πανίσχυρος πλεον θα βάλει μπροστά το σχέδιο του για εκδίωξη των Τούρκων απο τα ευρωπαϊκά εδάφη.Με τον Βενιζέλο επικεφαλής η Ελλάδα κυριολεκτικά διπλασίασε το έδαφος της κατα τους Βαλκανικούς πολέμους.
Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου πολέμου άρχισαν να φαίνονται οι διαφωνίες του με το παλάτι και κυρίως για την στάση ουδετερότητας που ήθελε να κρατήσει ο Κωνσταντίνος ενω ο Βενιζέλος ζητούσε την ανάληψη δράσης στο πλευρό των Αγγλογάλλων της Ανταντ.
Αποτέλεσμα ήταν ο Βενιζέλος να οδηγηθεί σε παραίτηση και να αρνηθεί να συμμετάσχει στις εκλογές του 1915 γιατί θεώρησε και δικαιολογημένα ότι η διάλυση της βουλής απο τον βασιλιά ήταν αντισυνταγματική.

Στο μεταξύ την 1η Οκτωβρίου 1916 οι Αγγλογάλλοι αποβιβάζονται στην Θεσσαλονίκη και με την υποστήριξη τους δημιουργείται η " Επιτροπή Εθνικής Αμυνας" με ηγέτες τους Βενιζέλο,τον ναύαρχο Κουντουριώτη και τον στρατηγό Δαγκλή.

Με την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου ο Βενιζέλος συμφιλιώθηκε με τον διάδοχο Αλέξανδρο και η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.Με την λήξη του ο Βενιζέλος υπογράφοντας την συνθήκη του Νειγύ και την συνθήκη των Σεβρών είχε πια δημιουργήσει την "Ελλάδα των δυο θαλασσών και των πέντε ηπείρων".

Καθώς όμως επέστρεφε απο το Παρίσι δέχτηκε απόπειρα δολοφονίας από δυο απότακτους βασιλικούς αξιωματικούς.Οι ψεύτικες υποσχέσεις της βασιλικής πλευράς και οι συκοφαντίες οδήγησαν τον Βενιζέλο στην εκλογική ήττα του 1920 με αποτέλεσμα μετα και την επάνοδο του Κωνσταντίνου να φύγει για το Παρίσι.

Μετά την μικρασιατική καταστροφή οι αξιωματικοί της Επαναστάσεως του 1922 του ανέθεσαν να διαπραγματευτεί με την Τουρκία.Εκείνος έχοντας ως "όπλο" την Στρατιά Εβρου που συγκροτήθηκε ύστερα απο υπόδειξη του υπέγραψε την συνθήκη της Λωζάνης.

Στις 4 Ιανουαρίου 1924 σχημάτισε νέα κυβέρνηση διαφώνησε όμως ξανά με τους βασιλικούς για το πολιτειακό πρόβλημα και έφυγε εκ νεου για το εξωτερικό.Επέστρεψε στην Αθήνα το 1928 για να εξασφαλίσει αυτή την φορά την νίκη στις εκλογές στις οποίες έλαβε εξωπραγματικά ποσοστά σχεδόν παμψηφία.Μια νεα δολοφονική απόπειρα έγινε εναντίον του το 1934 στην λεωφόρο Κηφισίας αλλά και αυτή απέτυχε.Μετά τα κινήματα του 1933 και του 1935 εγκατέλειψε πλεον οριστικά την Ελλάδα για να μεταβεί στο Παρίσι όπου και πέθανε στις 19 Μαρτίου 1936 απο εγκεφαλικό.Η σορός του μεταφέρθηκε στην πατρίδα και θάφτηκε με όλες τις τιμές στο Ακρωτήρι Κρήτης. protesilaos.blogspot.gr