Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2017 Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις φετινές Εκδηλώσεις του Συλ-λόγου μας «Μνήμες Λαζαίων 2017», αφιερωμένες στην 195η επέτειο της ιστορικής μά-χης και της καταστροφής της Μηλιάς και των Λαζαίων, το Πάσχα του 1822 (2 Απριλίου 1822), όπως φαίνονται παρακάτω:
  







 



Ι. Άνω Μηλιά, 2 Απριλίου 2017. Ημέρα Μνήμης & Τιμής.
Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Επιμνημόσυνη δέηση, Καταθέσεις στεφάνων, επίκαιρη ομιλία, αναφορά στο ιστορικό της ημέρας, απάνθισμα Μηλιώτικων ηρωικών τραγουδιών για τη Μηλιά και τους Λαζαίους από τη μικτή χορωδία του Συλλόγου.
ΙΙ. Παρασκευή Ζωοδόχου Πηγής, 21 Απριλίου 2017, 8.30 μ. μ..
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς,
 
* Μουσικοχορευτικό Βραδινό με τα Χορευτικά και τη Χορωδία του Συλλόγου.
* Απονομή τιμητικών διακρίσεων στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Γρηγόρη Γκίνο και τους λοιπούς συντελεστές της αφιερωμένης στα 25 χρόνια του Συλλόγου εκπομπής του, στη σειρά «Τραγούδια και Έθιμα», τον Απρίλιο του 1989 .
 
IΙΙ. Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Βροντισμένης, Σάββατο 20 Μαΐου 2017
Υπαίθρια Θεία Λειτουργία στα ερείπια του αρχαίου ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.,
ΙV. Πλατεία Πολιτιστικού Κέντρου, Κυριακή 25 Ιουνίου 2017,
 
Αποχαιρετιστήρια Εκδήλωση μουσικοχορευτικής περιόδου 2016-17:
 
* Παρουσίαση του Λαογραφικού δρώμενου του Κλήδονα, με τη συμμετοχή των Χορευτικών και της Χορωδίας του του Συλλόγου.
* Συναυλία με το μουσικό σχήμα της Κατερίνης “Οι μελωδοί της Παράδοσης”.
 
Η πρώτη Εκδήλωση, η Ημέρα Μνήμης & Τιμής. θα πραγματοποιηθεί στην παλιά μητρόπολη των χωριών μας Κάτω και Μεσαίας Μηλιάς, τη σημερινή Άνω Μηλιά … «… απάνω εις τον Όλυμπον όπου είναι οχυρόν <το> χωρίον, πατρίδα και καθέδρα των Λαζαίων…», (Νικολάου Κασομούλη, «Στρατιωτικά Ενθυμήματα της Επαναστάσεως των Ελλήνων», τ. 1ος, σελ. 199). Θα περιλαμβάνει δε εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Άνω Μηλιάς, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων σε ειδικά εντοιχισμένη πλάκα, μπροστά στα ερείπια του ξακουστού Πύργου της περιώνυμης οικογένειας, επίκαιρη ομιλία, αναφορά στο ιστορικό της ημέρας, (σε περίπτωση κακοκαιρίας θα γίνει εντός του ναού), μικρό απάνθισμα Μηλιώτικων ηρωικών τραγουδιών για τη Μηλιά και τους Λαζαίους από τη μικτή χορωδία του Συλλόγου.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο