Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Μελιτζάνες γιαχνί τηγανιού με μαϊντανό


Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μελιτζάνες, μακριές (τσακώνικες ή σκουρόχρωμες)
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, σφιχτές, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
  • 1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι











Εκτέλεση

  1.     Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις άκρες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους (περίπου 2 εκ.). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για τουλάχιστον 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε και τις στεγνώνουμε με μπόλικο χαρτί κουζίνας.
  2.     Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
  3.     Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες να τσιγαριστούν και τις γυρνάμε με μια ξύλινη σπάτουλα να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, για 7-8 λεπτά.
  4.     Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό.
  5.     Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Tips

    Συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές ή λευκό ρύζι, αλλά και ένα κοντό ζυμαρικό.
    Αν έχετε λίγο χρόνο, μεταφέρετε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και γκρατινάρετε στο γκρι.

imommy.gr