Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ο ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ


«Στης Σμύρνης τα βουνά ανθίζουν τα λουλούδια, από εκεί που ο ήλιος ανατέλλει… ο εχθρός μας το βάζει στα ποδιά σαν αέρας. Ζήτω ο Μουσταφά Κεμάλ, εσύ που έριξες τον εχθρό στην θάλασσα…»

Με... 
 

 
 
 
 
μια «ιδιότυπη» πρόκληση που στρέφονταν εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον του …Ταγιπ Ερντογάν, οι οπαδοί της Μπεσικτας σε ολη την διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό χθές το βράδυ τραγουδούσαν το εμβατήριο που παραπέμπει στον «θρίαμβο» του Κεμαλ με την σφαγή της Σμύρνης και την Μικρασιατική καταστροφή.

Το εμβατήριο Yasa Mustafa Kemal Pasa Yasa, είναι το εμβατήριο που υμνεί τα κατορθώματα του Κεμάλ που «έριξε στην θάλασσα τους εχθρούς» και αποτελεί τον άτυπο ύμνο «διαμαρτυρίας» των ατίθασων οπαδών της Μπεσικτας εναντίον του Ταγιπ Ερντογάν.

«Στης Σμύρνης τα βουνά ανθίζουν τα λουλούδια, από εκεί που ο ήλιος ανατέλλει… ο εχθρός μας το βάζει στα ποδιά σαν αέρας. Ζήτω ο Μουσταφά Κεμάλ, εσύ που έριξες τον εχθρό στην θάλασσα…».

Οι οπαδοί της Μπεσικτας είχαν πρωτοστατήσει στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί το 2013 που είχαν συγκλονίσει την Κωνσταντινουπολη και έκτοτε έχουν μια ιδιότυπη βεντέτα με το καθεστώς Ερντογάν ο οποίος εξάλλου είναι οπαδός της Φενερμπαχτσε.

Καθώς το αυταρχικό καθεστώς στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε διαμαρτύρεται εναντίον του Ερντογάν, οι οπαδοί της Μπεσικτας έχουν υιοθετήσει το εμβατήριο αυτό που υμνεί τον Κεμαλ για να προκαλούν τον Ερντογάν ,χωρίς όμως να μπορεί η αστυνομία να στραφεί εναντίον τους. Η συγκυρία στον αγώνα με τον Ολυμπιακό ήταν «ευνοϊκή» καθώς οι χιλιάδες οπαδοί της Μπεσικτας βρήκαν την ευκαιρία έτσι να προσβάλουν την Ελλάδα, πικάροντας συγχρόνως τον Ερντογάν…