Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Δημόσιοι υπάλληλοι: Το νέο σύστημα για τις προαγωγές

 
Αλλαγές στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με στόχο τη διεύρυνση των υποψηφίων που θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, θεσπίζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη (29/03/2017) στη Βουλή αποσαφηνίζονται επίσης τα κριτήρια επιλογής και ορίζονται οι δυνατότητες μοριοδότησης.

Πλέγμα... 

 
 
 
 
αλλαγών στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα με στόχο τη διεύρυνση των υποψηφίων που θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αλλά και την αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλογής προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» με τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίζονται -μεταξύ άλλων- θέματα που αφορούν χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους όπως η μοριοδότηση των υποψηφίων για τις προαγωγές, αποσαφηνίζεται ποιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης αλλά και τι θα ισχύσει εφεξής σε περιπτώσεις που θα μένουν κενές θέσεις προϊσταμένων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας τους.

Μεταξύ των αλλαγών προβλέπεται ότι:

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης έχουν όλοι οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για 5 θέσεις κατ’ ανώτατο όριο ανά προκήρυξη. Από το ανωτέρω δικαίωμα συμμετοχής εξαιρούνται όσοι προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης έχουν παραμείνει στις θέσεις ευθύνης.

Διευρύνονται οι δυνατότητες για μοριοδότηση της επιμόρφωσης υπαλλήλων από πιστοποιημένους φορείς. Η πιστοποιημένη επιμόρφωση καθώς και η επιμόρφωση που παρέχεται από τις σχολές/εθνικά κέντρα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, μοριοδοτείται με 10 μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα 40 μόρια. Με όμοιο τρόπο, μοριοδοτείται και η επιμόρφωση που παρασχέθηκε αποκλειστικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) πριν από τη 15η Μαΐου του 2009. Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία.