Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σιροπιαστό κέικ καρύδας δίχως αυγά και βούτυρο


Υλικά

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κούπα τριμμένη καρύδα και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα

½ κούπα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας

 
 
 
 
1 κούπα ζάχαρη

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

½ κούπα γάλα

ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

2 σωληνάκια βανίλιας
Για το σιρόπι

1½ κούπα ζάχαρη
1½ κούπα νερό
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά του σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και το μπέικιν. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης) και τον αδειάζουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού- καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ με διάμετρο 26 cm (κατά προτίμηση με σούστα) ή σε φόρμα σιλικόνης αντίστοιχου μεγέθους.
Αφήνουμε το κέικ να περιμένει και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν σβήσει το φωτάκι, το ψήνουμε για μια ώρα περίπου ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε και το ξαναβάζουμε στη φόρμα. Το περιχύνουμε εκεί με το κρύο σιρόπι και περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς.
Ξεφορμάρουμε οριστικά και πασπαλίζουμε με καρύδα. Το διατηρούμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου. Δεν έχει αυγά και διατηρείται για μέρες.

Παρατηρήσεις:

Μπορούμε να σιροπιάσουμε κρύο το κέικ με ζεστό σιρόπι.
Πολλές φορές διατηρώ σιρόπι από γλυκά του κουταλιού στο ψυγείο και τα χρησιμοποιώ στο σιρόπιασμα κέικ. Έτσι είχα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι αυτή τη φορά. Θα χρειαστούμε περίπου 2 κούπες έτοιμο σιρόπι (το δικό μου ήταν λίγο παραπάνω και γι’ αυτό το κέικ βγήκε πιο ζουμερό απ’ ό,τι θα ήθελα).
Το κέικ μπορεί να γίνει και νηστίσιμο αν αντί γάλα αυξήσουμε το χυμό κατά ¼ της κούπας και προσθέσουμε άλλο ¼ λικέρ ή κονιάκ στο μείγμα μας.
Η καρύδα έχει χοληστερίνη, οπότε πρέπει να την προσέχουν όσοι έχουν παθολογικό πρόβλημα. Τουλάχιστον εδώ δεν την αυξάνουμε με αυγά και βούτυρο
Το διαβάσαμε στο igastronomie