Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Μια ιστορική αναδρομή από τα Οπτικά Ανδρεάδη



Ο Neil Handley, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς στον κόσμο των οπτικών, μας δίνει τη δική του οπτική για την εξέλιξη του κλάδου στο πέρασμα των χρόνων.   


  










Οι άνθρωποι έχουν υποφέρει από πολλά προβλήματα στα μάτια τους από την αυγή του κόσμου. Οι πρώτες πρωτογενείς εγχειρήσεις ματιών είχαν γίνει από αρχαίους πολιτισμούς από την Αίγυπρο μέχρι την Ασσύρια, μαζί με φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών των ματιών. Αν τίποτα από αυτά δε λειτουργούσε προσεύχονταν στους θεούς, προσφέροντάς υλικά αγαθά σε σχήμα ματιού ή στο σχήμα του ήλιου, που θεωρούνταν (και όχι άδικα) η πηγή της όρασης.

Τα πρώτα γυαλιά οράσεως στην ιστορία εμφανίστηκαν προς τα τέλη του 13ου αιώνα στη βόρεια Ιταλία και άρχισαν να εξαπλώνονται μέσω του εμπορίου σε όλη την Δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια προς την Ασία κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.

Η πρώτη μηχανή κατασκευής φακών συγκεκριμένων βαθμών για το χρήση δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη του 17ου αιώνα αλλά η επιλογή του σωστού φακού γινόταν μετά από πολλές προσπάθειες και διορθώσεις.

Τα πρώτα οφθαλμικά εργαλεία για να ελεχθεί η όραση ενός ατόμου επιστημονικά, παρουσιάστηκαν το 19ου αιώνα, όμως οι περισσότεροι θα περιμέναν μερικά χρόνια για να επωφεληθούν από αυτό. Έτσι προέκυψαν νέα επαγγέλματα όπως οι οθφαλμίατροι και οι οπτικοί-οπτομέτρες, που μπορούσαν να εκδόσουν τη συνταγή του ασθενή και να κατασκευάσουν τα γυαλιά του. Και τα δύο επαγγέλματα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την καταστευή των γυαλιών και τη διόρθωση της όρασης. Επίσης κατασκεύαζαν και άλλα βοηθήματα όρασης όπως κιάλια, τηλεσκόπια κ.α.

Τα πρώτα γυαλιά στις αρχές του 19ου αιώνα θεωρούνταν ιατρικές συσκευές και τις περισσότερες φορές οι ασθενείς αισθανόταν ντροπή με τη χρήση τους. Όμως μετά το 1930, τα γυαλιά άρχισαν να επιρεάζονται από τη μόδα της εποχής και δημιούργησαν μια δικιά τους τάση. Πλέον στις μέρες μας οι άνθρωποι εκφράζουν την προσωπικότητά τους με τα γυαλιά και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του στυλ και της εμφάνισής τους.

Πηγή Lenshop.grhttps://lenshop.gr/post/103-ta-optika-sto-perasma-ton-chronon-lenshop