Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»


 Κύριε Διευθυντά

Παίρνοντας αφορμή από την επιστολή του Καθηγητή της Ιατρικής κ.Κ.Μπουραντά στην «Κ» της 15-3-17 σχετικά με την αρθρογραφία στην εφημερίδα σας του Χρήστου Γιανναρά έχω να επισημάνω τα εξής.

Την επομένη κιόλας μέρα [16-3-17] έσπευσε ο Καθηγητής-Ιστορικός κ. Θάνος Βερέμης να δημοσιεύσει στην ίδια στήλη των αναγνωστών της «Κ» επιστολή του με την οποία σχολιάζει με αρκετή δόση ειρωνείας τα γραφόμενα από τον κ. Μπουραντά, θεωρώντας τον οιονεί ανιστόρητο, χαρακτηρισμός που επεκτείνεται έμμεσα και στον κ. Γιανναρά. Νομίζω ότι... 
 






γνωρίζει ο κ.Βερέμης ότι τα γεγονότα και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου, κρίνονται και καταγράφονται από την σκοπιά που τα αντιλαμβάνεται ο κάθε ιστορικός .Περαιτέρω δεν είναι απαγορευταίο να σχολιάζονται τα ιστορικά γεγονότα από κάθε μη εξειδικευμένο πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για ένα καταξιωμένο στον κλάδο του επιστήμονα. Τέλος ας μη ξεχνά ο κ. Βερέμης ότι και ο ίδιος είχε επικριθεί στο κοντινό παρελθόν από άλλους ειδήμονες για τα κείμενα του στο σήριαλ του ντοκιμαντέρ για την ελληνική Επανάσταση , που είχε προβληθεί από την τηλεόραση του ΣΚΑΊ.

Με την ευκαιρία ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Γιανναράς εκτιμάται ακόμη και από αντιφρονούντες στα γραφόμενα του, λόγω της σταθερότητας διαχρονικά στις θέσεις του επί των επίκαιρων κοινωνικών ,πολιτικών, οικονομικών και εκκλησιαστικών γεγονότων, την τόλμη του να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας και να ορθώνει αντίλογο κριτικού ελέγχου προς πάσα κατεύθυνση , μη υπολογίζοντας οποιοδήποτε «κόστος» μπορεί να έχουν οι δημόσιες καταγγελίες του στην ατομική του ανέλιξη, αφού, ως μονίμως «διαμαρτυρόμενος» για τα τεκταινόμενα στη χώρα, δεν έλαβε ποτέ καμιά τιμητική διάκριση στο εσωτερικό, ούτε του προσφέρθηκε κάποιος θώκος σε οποιαδήποτε

Κυβέρνηση, όπως του άξιζε.

Οξυδερκής, ιδιοφυής, πολυγραφότατος, διεθνώς αναγνωρισμένος, προβληματίζει ουσιαστικά με τα κείμενα του πάνω από τρεις δεκαετίες τους σκεπτόμενους αναγνώστες του επί των σύγχρονων θεμάτων της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας. Και είναι αλήθεια, ότι κάποιες φορές που ο κ.Γιανναράς καταπιάνεται με βαθιές θεολογικές και φιλοσοφικές έννοιες στις επιφυλλίδες του, καθίσταται δυσνόητος στους στερούμενους εξειδικευμένων γνώσεων, όμως το γεγονός αυτό δεν μειώνει την αξία των κειμένων του, που τείνουν στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου των αναγνωστών του.

Κλείνω με την επισήμανση, ότι πολλοί συνάδελφοι και φίλοι μου, που είναι αναγνώστες άλλων ημερησίων εφημερίδων, προμηθεύονται χρόνια τώρα την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» για τις επιφυλλίδες του Γιανναρά, καθώς και για την πλούσια αρθογραφία του διευθυντή και των λοιπών εξαίρετων συνεργατών της.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΝΑΣ 
Δικηγόρος - Κατερίνη