Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

«Λιμνάζει» το 90% των κονδυλίων για την αλιεία


«Λιμνάζει» το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, καθώς, όπως δηλώνουν στον «Αγροτικό Τύπο» επαγγελματίες αλιείς, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, ενώ σχεδόν στο σύνολό του το πρόγραμμα δεν έχει καν προκηρυχθεί. Αναλυτικά, έχουν... 





προκηρυχθεί μέτρα για το 10% (σχεδόν 54 εκατ. ευρώ) του προγράμματος, χωρίς μέχρι στιγμής τα προβλεπόμενα κονδύλια να έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους επενδυτές.

Μάλιστα, σχετική ερώτηση για την πορεία υλοποίησης του ΕΠΑλΘ κατέθεσαν πριν από μερικές ημέρες και 34 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Πέλλας, κ. Γιώργο Καρασμάνη. Σύμφωνα με αυτή, ολόκληρο και το 2016 παρέμεινε άπραγο ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, με αποτέλεσμα, σήμερα, δυόμισι χρόνια από την υποβολή του και ενάμιση χρόνο από την τυπική-καθυστερημένη έγκρισή του, το πρόγραμμα να εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά και ούτε ένα ευρώ κοινοτικής επιδότησης να μην έχει δοθεί στη χώρα μας. Ετσι, μετά το 2015 και το 2016 οι Ελληνες αλιείς και υποψήφιοι επενδυτές στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στερήθηκαν των κοινοτικών ενισχύσεων.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε το κείμενο της ερώτησης, «το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου 2014, εγκρίθηκε τελικά ατόφιο και στο σύνολό του με καθυστέρηση ενός έτους. Βασικός στόχος να ενισχυθούν με αυξημένους κοινοτικούς πόρους (388,7 εκατ. ευρώ) σημαντικές επενδύσεις στον ελληνικό αλιευτικό τομέα, όπως η μεταποίηση και η εμπορία αλιευτικών προϊόντων, η ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και η εφαρμογή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 523,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 388,7 εκατ. ευρώ αποτελούν την κοινοτική συμμετοχή και 134,7 εκατ. την εθνική. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος είναι σχεδόν διπλάσιος (+87%) σε σχέση με τα 207,8 εκατ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος 2007-2013.

Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ ασχολήθηκε με το καινούργιο πρόγραμμα μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα να εγκριθεί καθυστερημένα στα τέλη Οκτωβρίου του 2015. Ετσι, κατέστη αδύνατη η ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη στήριξη του προγράμματος (αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύσταση άτυπης ομάδας αξιολόγησης, σχεδιασμός επικοινωνιακής στρατηγικής για τη διάχυση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του προγράμματος, κατάρτιση προδιαγραφών στην περίπτωση χρήσης εξωτερικών αξιολογητών κ.λπ.) εντός του 2015. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το υποβληθέν από τη χώρα μας πρόγραμμα και τα παραρτήματά του στις 16 Ιανουαρίου 2015 και διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις, ως είθισται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, και η ελληνική πλευρά έστειλε τις απαντήσεις της 9 μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2015.

Παράλληλα, για ολόκληρο το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση υλοποίησης του ΕΠΑλΘ 2014-2020, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ενημέρωσε την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2016 ότι αφενός δεν υπήρξαν οικονομικές δεσμεύσεις και δαπάνες για κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα του προγράμματος και αφετέρου ότι δεν πραγματοποιήθηκε κάποια δραστηριότητα αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα δεν αξιολογήθηκε και δεν εντάχθηκε καμία δράση στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν επιλέχθηκε κανένας δικαιούχος ενισχύσεων.

Γωγώ Κατσέλη,