Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Κρίσιμη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

 
Στη σκιά των νέων απαράδεκτων παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας αλλά και των χωρικών υδάτων της από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, συνεδριάζει στις 09:00 την Τετάρτη (26/04/2017) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Με...





το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει πεισματικά στο παιχνίδι των ψευτοτσαμπουκάδων, η Αθήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη με τα όσα διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση πλέον στο Αιγαίο, αλλά και με τη διαλεκτική μίσους που επιμένει να χρησιμοποιεί η Άγκυρα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και τις διεθνείς Συνθήκες.

Υπολογίζεται ότι μόλις χθες, Τρίτη (25/04/2017) σημειώθηκαν συνολικά 70 παραβιάσεις του FIR Αθηνών από μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη της γείτονος.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ένα αεροσκάφος CN-235, πέταξε στις 10:15 το πρωί της Τρίτης μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο 18 φορές.

Ακολούθως τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Χίο και Μυτιλήνη και παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.

Στις τουρκικές προκλήσεις η Πολεμική Αεροπορία απάντησε μέσω της Μονάδας Ετοιμότητας στη Σκύρο, αεροσκάφη της οποίας αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εμπλοκές.

Εξάλλου, την Τρίτη ακόμη ένα τουρκικό κατασκοπευτικό, μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών, από τα ανατολικά της Ρόδου στις 15:10, και κατευθύνθηκε βόρεια.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, δύο σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι μακριά από τις Οινούσσες.

Επί τόπου έσπευσε περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, με τον κυβερνήτη του να καλεί διά ασυρμάτου κάλεσε τις τουρκικές ακταιωρούς να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το οποίο και έπραξαν.Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον με τη στάση των γειτόνων, που «αλωνίζουν» στο Αιγαίο.

Πάντως η ένταση που επικρατεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο ερμηνεύεται ως απάντηση στο «όχι» του Εφετείου Αθηνών σχετικά με το νέο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των τριών από τους συνολικά οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίο κατέφυγαν στη χώρα μας αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.