Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΙ ΚΑΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΕΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΕΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ" Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

 Σαββίδης Παναγιώτης

Σε πλυντήριο ξεπλύματος πολιτικής απενεχοποίησης εξελίσσεται η "Εθελοντική Ομάδα Δράσης" και δεν είναι πρώτη φορά που το κάνει.
Είναι... 

η πρώτη σε επίπεδο νομού που έδωσε πολιτικό βήμα στους εραστές της καπιταλιστικής Ελλάδας με δραχμή ( γιατί το νόμισμα φταίει για την λαϊκή φτώχεια και δυστυχία και όχι οι πολιτικές της στρατηγικής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης ), στήνοντας πάνελ για συζήτηση με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στέλεχος του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη << Λαϊκή Ενότητα >> Κώστα Λαπαβίτσα και τον Αλέκο Αλαβάνο παλιό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του πολιτικού κόμματος << Σχέδιο Β >>.

Βέβαια μην πούμε για την μεγάλη αγάπη στελεχών της << Εθελοντικής Ομάδας Δράσης >> για τον ΣΥΡΙΖΑ την εποχή που με ένα νόμο θα καταργούσε τα <<μνημόνια>> και θα τα έσκιζε.
 Και τότε βέβαια αυτή την δουλειά έκανε η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >> και μιλάμε μόνο για κεντρικά στελέχη της, έδιναν  κάλυψη στις αυταπάτες που σκορπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, του έδιναν  χώρο <<δράσης>>  καθαρά με όρους επικοινωνιακούς,    δήθεν να  φαίνεται  ότι έχει << κινηματική >>  παρουσία, αφού έτσι αυτοαναγορεύτηκε, αυθαίρετα από μόνη της η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>  και αυτό μάλλον βόλευε και τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ.
 Όσο πιο καμουφλαρισμένος εμφανιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ,  με το προσωπείο του << αριστερού >> η  << αγωνιστή >>, τόσο  ανέβαινε και ο βαθμός εμπαιγμός του απέναντι στον λαό. Κάτι που το κατάφερε,  με τα γνωστά αποτελέσματα σε όλους για την πολιτική και την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν έσκισε  τα <<μνημόνια>>,  αλλά είναι ο μόνος που θα φέρει και δεύτερο μνημόνιο σαν κυβέρνηση, τέταρτο στην σειρά μαζί με τους ΑΝΕΛ. 
Εδώ να θυμίσουμε ότι εκλεγμένοι τώρα βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Πιερίας, Σκούφα Μπέττυ, Αστέριος Καστόρης, Χάρης Τσαμακλής, είχαν πιάσει στασίδι σε κάθε δραστηριότητα της << Εθελοντικής Ομάδας Δράσης >> και κυρίως  όταν η ομάδα το παίζε προπομπός των κινητοποιήσεων κατά των διοδίων και οι κινητοποιήσεις αξιοποιήθηκαν για  πολιτικό μάρκετινγκ, για  το αγωνιστικό τους λίφτινγκ, που είχε αναλάβει η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >> για λογαριασμό τους.
Και βέβαια μπορούμε να θυμίσουμε και πολλά άλλα τέτοια γεγονότα που με τον μανδύα του εθελοντισμού η ομάδα προωθούσε την πλατφόρμα και την πολιτική του  ΣΥΡΙΖΑ π.χ. << πλατεία αγανακτισμένων >>, << κινητοποιήσεις για το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ >>.
Και όλα αυτά θα ήταν θεμιτά, γιατί ο καθένας, κάθε συλλογικό κοινωνικό υποκείμενο  έχει δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει,  ότι θέλει,  να προβάλλει πολιτικά προτάγματα, να παλεύει  για αυτά με καθαρό πρόσωπο και με όρους πολιτικής επιχειρηματολογίας και πολιτικής ζύμωσης.
Θα μπορούσε και η  η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>,  αν δεν διακήρυττε έξω τα κόμματα από την ομάδα, όχι στην πολιτικοποίηση της, δεν θέλει να έχει σχέση με πολιτικούς παράγοντες, δεν μπορούσαν να γίνουν μέλη της ομάδας, δεν  φτιάχτηκε  για να ασκεί πολιτική και άλλα τέτοια που έλεγε στην διακήρυξη ίδρυση της.
Και αντί αυτού είδαμε να κάνει πολιτική και μάλιστα όχι καθαρά και τίμια, αφού  άλλα έλεγε στην διακήρυξη της και άλλα έπρατταν κεντρικά στελέχη της, που εθελοντισμός ήταν μόνο η φενάκη για αυτούς και προωθούσαν κεκαλυμμένα πολιτικούς στόχους και είχαν πολιτικές στοχεύσεις μέσα από την << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>.
Βέβαια να πούμε ότι πληθώρα δράσεων  της ομάδας αγκαλιάστηκε από κόσμο,  αρκετοί  πήραν απόφαση  να συμμετάσχουν σε αυτήν παίρνοντας μέρος ενεργά  σε διάφορες δραστηριότητες και καλά έκαναν, όπως στην αλληλεγγύη που έδειξε σε πρόσφυγες και μετανάστες η για την δημιουργία και λειτουργία του << χριστουγεννιάτικου χωριού >>   και η κριτική δεν γίνεται για όλους αυτούς τους ανθρώπους που νοιώθουν την ανάγκη να βγουν από το σπάτε και να κάνουν κάτι.
 Τώρα μας ενημερώνει η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>, θα έχει καλεσμένο  τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου,  και καλεί τους 4 βουλευτές του νομού, 3 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 της Ν.Δ, για να συζητήσουν την νομική θωράκιση του << κινήματος  της πατάτας >>  όπως οι ίδιοι αρέσκονται να το λένε.
Οι ίδιες εξελίξεις κάνουν την << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>  να ψελλίζει  για αντιαγροτικά μέτρα που πλήττουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ( και έτσι είναι και όχι μόνο από τώρα ), συνεχίζοντας παράλληλα  να τρέφουν την  αυταπάτη, ότι το αγροτικό πρόβλημα για τα εγχώρια αγροκτηνοτροφικά προϊόντα είναι απλά οι μεσάζοντες και άμα αυτοί προσπεραστούν τότε ο κόσμος θα χει φθηνά προϊόντα και οι παραγωγοί θα διαθέτουν τα προϊόντα τους με ικανοποιητικό κέρδος για αυτούς.
 Στήνει ένα πάνελ συζήτησης με αυτούς που φαλκίδευαν  και φαλκιδεύουν με την πολιτική τους τον μικρό και μεσαίο παραγωγό του αγροκτηνοτροφικού τομέα,  αφού στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε. και την ΚΑΠ ( Κοινή Αγροτική Πολιτική ),  τον ενταφιασμό δηλαδή  των μικρών και μεσαίων παραγωγών και καλλιεργητών, στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε, για να συρρικνωθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός και να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια με στόχο την γιγάντωση μεγάλων αγροκτηνοτροφικών καπιταλιστικών  επιχειρήσεων στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
Αυτή η τάση ενισχύθηκε με την πολιτική των << μνημονίων >>, με το άγριο χαράτσωμα και την φορολεηλασία του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, με στόχο πιο γρήγορα να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτικής  και κτηνοτροφικής παραγωγής, αφού με την αύξηση του κόστου παραγωγής,  του ΦΠΑ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα διάφορα χαρατσώματα και την φορολογία, αποτελεί ασύμφορη η καλλιέργεια και η παραγωγή για τον μικρό και μεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο. 
Αποτελεί εμπαιγμός να συζητήσεις με αυτούς που στηρίζουν όλες της κατευθύνσεις της Ε.Ε, την στρατηγική  ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας.
 Αυτή την στρατηγική υπηρετούσαν οι ποσοστώσεις, οι κανονισμοί της Ε.Ε, οι επιδοτήσεις των  στρεμμάτων, οι θεωρίες περί αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, εναλλακτικών καλλιεργειών, θεωρίες που πρωταγωνίστησαν διάφοροι ευρωλάγνοι, μεταξύ αυτών και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, Στέλιος Κούλογλου, που πολλές φορές η προπαγάνδα τους έφτανε στο σημείο να  ενοχοποιούν  τους  ίδιους  τους  αγρότες  και κτηνοτρόφους  που δεν αντιλαμβάνονταν  δήθεν την νέα κατάσταση, δεν έκαναν σωστή διαχείριση.
Αυτές της πολιτικές στηρίζουν σχεδόν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ που εκπρόσωποι αυτών των δυο κομμάτων καλέστηκαν  στο πάνελ συζήτησης που διοργανώνει η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>.
 Στον ωκεανό της απελευθερωμένης καπιταλιστικής αγοράς δεν μπορούν να υπάρχουν νησίδες εγχώριας προστασίας παραγωγών,  αποτελεί αυταπάτη και μια κατεύθυνση που κλείνει τα ματιά στις πραγματικές αιτίες που αφανίζει  τον  μικρό και μεσαίο παραγωγό – καλλιεργητή  και  είναι   αντικειμενική εξέλιξη που δημιουργεί η απελευθερωμένη αγορά που θεοποιούν και αποδέχονται σαν μονόδρομο για την << ανάπτυξη >> οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της << Εθελοντικής Ομάδας Δράσης >>.
Σε αυτή την κατεύθυνση βάζει πλάτη και η ίδια η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>  που αναπαράγει την θεώρηση του μονόδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ψάχνει μορφές διαχείρισης όπως το <<κίνημα χωρίς μεσάζοντες>> συμμετέχοντας και αυτή στην καλλιέργεια των αυταπατών.
 Εξάλλου στελέχη της έχουν καλές σχέσεις με της Βρυξέλλες και πολλοί από αυτούς μπαινοβγαίνουν στο ευρωκοινοβούλιο  και παίρνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν  διάφοροι προπαγανδιστές της πολιτικής της Ε.Ε, δορυφόροι της ευρωνενωσιακής στρατηγικής.
Ο κόσμος της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια έδειξε ποιος είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα τους και τον αφανισμό τους και ξέρει πως πρέπει να παλέψει.
Κόντρα στις Κασσάνδρες της υποταγής, του συμβιβασμού, της παραίτησης ,  έδειξε τον δρόμο του αγώνα ενάντια στις αντιαγροτικές, ευρωνεωσιακές πολιτικές και αντιλαμβάνεται σιγά – σιγά  ότι το μέλλον του δεν βρίσκεται στα όρια αυτού του συστήματος που τον μετατρέπει σε σύγχρονο κολίγο.

Σαββίδης Παναγιώτης