Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ… ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ


Τελευταίο χαρτί ο ανασχηματισμός.

Η ακυβερνησία έχει κουράσει τόσο το λαό, όσο και τους δανειστές. Με στόχο την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας από τα νέα σκληρά μέτρα που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση, ο... 
  

κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος - Ποιους υπουργούς θέλουν να αναβαθμίσουν οι δανειστές, ποιοι θέλουν να αποχωρήσουν από μόνοι τους;

Του Κώστα Τσιτούνα

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα που έγινε κεκλεισμένων των θυρών δεν είχε τυπικό χαρακτήρα.

Οι γνωρίζοντες την πολιτική ατζέντα εκτιμούν ότι ήταν μια σαφής προειδοποίηση του πρωθυπουργού σε ορισμένους εκ των υπουργών του, ότι έρχονται αλλαγές...

Άλλωστε οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα και να παρατείνει το χρόνο παραμονής του στην εξουσία, δεν είναι αρκετές.

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να ανακατέψει την τράπουλα του υπουργικού συμβουλίου για τρεις βασικούς λόγους:

1. Οι δανειστές ζητούν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία. Θεωρούν ότι συγκεκριμένοι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Παράλληλα, οι θεσμοί ποντάρουν πάρα πολλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης με τους οποίους μιλούν την ίδια τεχνοκρατική γλώσσα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το φαινόμενο Τσακαλώτος έχει αρχίσει να τους... κουράζει. Οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο.

2. Με τον ανασχηματισμό, οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι θα «κλείσουν» τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και θα δώσουν νέα δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα.

3. Ο ίδιος ο Τσίπρας θεωρεί ότι κάποιοι εκ των υπουργών του, έχουν αρχίσει πλέον και παίζουν το δικό τους εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι... Κομβικό ρόλο θα παίξει το βελούδινο διαζύγιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το επόμενο διάστημα, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν στην ακόλουθη στρατηγική:

1. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έξοδο από το μνημόνιο και την ύφεση.
2. Κορδέλες και μεγάλα έργα υποδομής
3. Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
4. Ανάδειξη σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πολιτικό αφήγημα που να μπορεί να συγκινήσει τον ελληνικό λαό.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ποντάρει πολύ στην εικόνα μιας κυβέρνησης που διοικεί με αποτελεσματικότητα, παρά την επιτροπεία των δανειστών.

Κάτι τέτοιο βεβαίως, επί του πρακτέου δεν συμβαίνει και συνεπώς δεν μπορεί να επικοινωνηθεί προς τον λαό.

Ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στην πεπατημένη των μνημονιακών κυβερνήσεων.

newsbomb.gr