Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Οπτικά Ανδρεάδη: Ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου


Ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες (όπως είναι οι τελευταίες τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας) πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου. Τα σύννεφα δεν απορροφούν την επικίνδυνη και για τα μάτια- υπεριώδη ακτινοβολία και δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη μη λήψη μέτρων προστασίας από τον ήλιο.
Οι... 

 
 
 
χειρουργοί-οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εξωτερικές και εσωτερικές βλάβες στα μάτια. Ειδικότερα, συμβάλλει στην ανάπτυξη κακοήθων όγκων στα βλέφαρα (κυρίως βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) που εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως απειλούν την όραση και την ακεραιότητα του οφθαλμού. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση του επιπεφυκότα, δηλαδή της εξωτερικής μεμβράνης που καλύπτει το μάτι, καθώς και να συμβάλλει στην ανάπτυξη πρόωρου καταρράκτη. Επιπλέον ευθύνεται για τη φωτοκερατίτιδα (έγκαυμα στον κερατοειδή), η οποία συνοδεύεται από έντονη ερυθρότητα, πόνο, τσούξιμο και φωτοφοβία.

Οι οφθαλμίατροι, συμβουλεύουν τους πολίτες να αγοράζουν γυαλιά ηλίου από υπεύθυνα οπτικά καταστήματα και να πιστοποιούν ότι απορροφούν την ακτινοβολία UV-A και UV-B σε μεγάλο ποσοστό (99%-100%). Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η υψηλή τιμή των γυαλιών δεν αποτελεί πάντα συνάρτηση της ποιότητά τους, καθώς υπάρχουν και σχετικά φθηνά γυαλιά που προστατεύουν από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

πηγη lenshop.gr