Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ιερά Μονή Αγ.Γεώργιου Ρητίνης


Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγ.Γεωργίου πολύς κόσμος απ όλη την περιοχή μαζεύεται στο ''μοναστήρι'' δίπλα στον οικισμό της Ρητίνης,μετά την θεία λειτουργεία ακολουθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ τον τοπικό πολιτιστικό σύλογο.
Η μεταβυζαντινή Μονή του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένη σε εξαιρετική τοποθεσία με θέα προς την πεδιάδα και τη θάλασσα. Αιωνόβια δέντρα γύρω της συνθέτουν...





μια θαυμαστή εικόνα και λαμπρύνουν το ησυχαστήριο αυτό των Πιερίων. Η απόκρημνη βόρεια και η ανατολική πλευρά του περιβόλου της μονής δε χρειάστηκαν ποτέ ιδιαίτερα έργα που θα προστάτευαν το εσωτερικό της, όπου είναι χτισμένος ο μικρός ναός του αγίου Γεωργίου. Τα κελιά είναι χτισμένα μόνο στη νότια και τη δυτική πλευρά του περιβόλου. Πρόκειται για ναό (βασιλική) με ξύλινη στέγη, ο οποίος επισκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Εσωτερικά είναι ολόκληρος αγιογραφημένος. Η πρώτη τοιχογράφηση έγινε στα 1494.

Σήμερα φαίνονται μόνο δυο παραστάσεις του 1494. Η μία εικονίζει τον ΄Αγιο Γεώργιο έφιππο να φονεύει το δράκοντα, πάνω από την πόρτα εισόδου και η δεύτερη τον ΄Αγιο Κεράμιο με αποτυπωμένη τη μορφή του Χριστού μέσα σε κόγχη του βόρειου τοίχου του ιερού. Ο υπόλοιπος ναός διατηρεί τοιχογραφίες του 1619. Μια επιγραφή στο νότιο τοίχο αναφέρει το όνομα ενός επισκόπου Πέτρας, του Ακάκιου και του ηγούμενου της μονής Διονυσίου. Τα κτίσματα της μονής τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται από τη μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης ως κατασκήνωση κατά τη θερινή περίοδο. Η μονή είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία που έχει να επιδείξει ο νομός Πιερίας. Απέχει από τη Ρητίνη 2,5 χιλιόμετρα και η πρόσβαση σήμερα είναι πολύ εύκολη καθώς υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος.