Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Οι τζιχαντιστές χτύπησαν στην καρδιά του Παρισιού τρεις μέρες πριν τις εκλογές - Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος



Τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το Παρίσι και ολόκληρη η Γαλλία πάγωσαν όταν ένοπλος, πιθανότατα τζιχαντιστής, επιτέθηκε σε αστυνομικούς στα Ηλύσια Πεδία, στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός και ο δράστης να σκοτωθούν, και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και μια γυναίκα.

Ο...




39χρονος δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αναφέροντας ότι ο δράστης είναι ο Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος ενώ αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του, ανατολικά του Παρισιού.

Η επίθεση έγινε περίπου στις 9 το βράδυ, τοπική ώρα. Αμέσως, η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή και να κλείσει η λεωφόρος Champs Elysées, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι πολίτες βρίσκονταν σε μεγάλη ακτίνα από το αιματηρό περιστατικό.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με όπλο, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο δράστης κατέβηκε από αυτοκίνητο και ο αστυνομικός που δέχθηκε τον πρώτο πυροβολισμό και κατέληξε, βρισκόταν μέσα στο περιπολικό, το οποίο είχε σταματήσει στο φανάρι που ήταν κόκκινο.

Στην επίθεση συμμετείχε σίγουρα ένα ακόμη άτομο, ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγουν και άλλοι συνεργοί, για τον εντοπισμό των οποίων η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το επεισόδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για σήμερα.

Στο μεταξύ, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για άλλον ένα ύποπτο, ο οποίος φέρεται να έφτασε στη Γαλλία με τρένο από το Βέλγιο, ενώ το ΥΠΕΣ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι δράστες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για σήμερα το πρωί, ενώ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βρετάνη.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το χτύπημα είναι τρομοκρατικής φύσεως», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση κατά τις εκλογές.

Τα συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας, εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ.

«Η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι: Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.