Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Σεισμός στις Σοφάδες: Συγκλονιστικό βίντεο από την καταστροφή (video)


Η δόνηση που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλιομέτρων.

Στις... 
 
 
 
 
   

 
 
 
 
 
30 Απριλίου, συμπληρώνονται φέτος 63 χρόνια όταν ο καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν 117.

Η δόνηση που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλιομέτρων. Κατέρρευσαν 6.599 σπίτια ενώ 9.154 έπαθαν σοβαρές ζημιές και 12.920 ελαφρές.

Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα καταστράφηκαν το 32 και 18% των κτισμάτων, αντίστοιχα. Στις Σοφάδες οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.

Για τη συμπλήρωση 63 χρόνων, από τον καταστροφικό σεισμό, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Εμπειρίες και διδάγματα από το σεισμό του 1954” έγινε την Παρασκευή 21 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων με το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Αθήνας και τον Σύλλογο Σοφαδιτών Νομού Μαγνησίας.



Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ο σεισμός των Σοφάδων- Το γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο της Θεσσαλίας”.

Παρενέβη δε ο Κωνσταντίνος Μιχαλάκης Αρχιτέκτων Μηχανικός, PhD ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Πλινθόκτιστες Οικοδομές στη Θεσσαλία: Η αντισεισμική συμπεριφορά τους.

Παράλληλα, στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα το σεισμό του 1954.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, η σεισμικότητα στο θεσσαλικό χώρο, είναι ιδιόμορφη και εκδηλώνεται περιοδικά με πολλούς και μεγάλους σεισμούς. Παρόλα αυτά, διευκρινίζει ο ίδιος, σήμερα με βάση τους αντισεισμικούς σχεδιασμούς και με βάση τα αντισεισμικά έργα υποδομής, οι επιπτώσεις από σεισμούς παρόμοιους όπως αυτός των Σοφάδων, οι επιπτώσεις σήμερα θα είναι μηδαμινές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: Κarditsas.blogspot.com