Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Νέα καταδίκη για Τσοχατζόπουλο, Σταμάτη και άλλους 14


Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για ένα «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών»

Την καταδίκη, όπως και πρωτοδίκως, 12 εκ των συνολικά 16 κατηγορούμενων στην υπόθεση διακίνησης «μαύρου πολιτικού χρήματος» με πρωταγωνιστές τονΆκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, Ιωάννη Σμπώκο εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου, Αναστασία Δημητριάδου.
Η... 

εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για ένα «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών» με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του, Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τόνισε πως, «αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, αναφέρθηκε σε “εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου, σε παράνομες χρηματορροές δωροδοκίας και σε χρησιμοποίηση του παράνομου χρήματος”.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελμα, όπως και πρωτοδίκως, καθώς «μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από το Tor M1 και των υποβρυχίων».

Η αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ήρθε όταν η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο ΚΥΣΕΑ και στα μέλη του, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι κατέθεσαν πριν από μερικούς μήνες στο δικαστήριο.

Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν (…) Η μεγάλη δύναμη που είχε του έδινε την δυνατότητα να ζητήσει χρήματα.

Τσοχατζόπουλος: Απίθανα πράγματα ακούμε… ποιος τα λέει αυτά;

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ..

Παράλληλα, η κυρία Δημητριάδου ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, όπως πρωτοδίκως, η σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπουλου , ο κατασκευαστής, Αστέριος Οικονομίδης , ο επιχειρηματίας, Γιώργος Σαχπατζίδης, η λογίστρια του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο πρώτος εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας, οι χρηματιστές, Οράτιος Μελάς και Νίκος Αντωνιάδης, η δικηγόρος, Μαρίας-Ταλίτα Τσεκούρα , η πρώην συζύγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν καθώς και ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος. Για τον τελευταίο η εισαγγελέας είπε ότι αποδείχθηκε πως διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Για τη Βίκυ Σταμάτη η εισαγγελέας τόνισε ότι «η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανοήσει από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας».

Τότε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας: «Αποχωρώ, είναι παραλήρημα, θέατρο παραλόγου» ενώ για την Αρετή Τσοχατζοπούλου η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου για τους οποίους όπως τόνισε διατηρεί αμφιβολίες ότι γνώριζαν για την παράνομη προέλευση των χρημάτων.