Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ένα χωριό... έργο τέχνης: Ο παραδοσιακός οικισμός του 15ου αιώνα που θεωρείται από τους ωραιότερους των Κυκλάδων


Στην καρδιά της Πάρου, σε απόσταση 11 χιλιόμετρα περίπου Νοτιοανατολικά από την Παροικιά, βρίσκεται απλωμένο μέσα σε... 

 
 
 
 
 
 
 
μια μικρή πανέμορφη κοιλάδα, ένα από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων, οι Λεύκες.





Κτισμένο στις χαμηλές πλαγιές λόφων σε υψόμετρο 250 μέτρων, είναι γεμάτο δένδρα, λουλούδια και άλλα φυτά που κυριολεκτικά πνίγουν τα σπίτια στο πράσινο. Πήρε το όνομά του από τις λεύκες που κάποτε κυριαρχούσαν στην περιοχή. Η ιστορία του οικισμού πηγαίνει πολύ πίσω και χάνεται στις αρχές του 15ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων χωριών κατέφυγαν εδώ για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών και έκτισαν το χωριό σε μια τοποθεσία πραγματικά πανέμορφη.





Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από την Κρήτη και την Πελοπόννησο που κατέφυγαν στον φιλόξενο νησιωτικό χώρο για να γλιτώσουν από τις διώξεις των Τούρκων στον τόπο τους που κυριολεκτικά «έβραζε» από τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις. Η αρχιτεκτονική του είναι γνήσια κυκλαδίτικη, αλλά υπάρχουν και αρκετά αρχοντόσπιτα με νεοκλασικά στοιχεία που αποδεικνύουν τον πλούτο που υπήρχε στο χωριό σε παλιότερες εποχές, τότε που οι Λεύκες ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου στο εσωτερικό του νησιού. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πλατεία του χωριού με τα τεράστια υπεραιωνόβια δέντρα που ρίχνουν την παχιά τους σκιά και προστατεύουν τους ντόπιους και τους επισκέπτες από τον δυνατό ήλιο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.






Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο πλακόστρωπος πεζόδρομος φτιαγμένος με ωραίο ντόπιο μάρμαρο που οδηγεί στην πλατεία με τα ωραία παλιά κτίρια και συνεχίζει με το δίκτυο από τα στενοσόκακα με τις ασβεστωμένες πεζούλες που διασχίζουν ολόκληρο το χωριό.





Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του χωριού είναι ότι εδώ η παράδοση παραμένει ζωντανή και το χρώμα του δεν έχει αλλοιωθεί από την επέλαση του τουρισμού. Tα κτίρια του χωριού στολίζονται από πεύκα, ευκαλύπτους, ελιές, αμυγδαλιές και λουλούδια. Λουλουδιασμένες αυλές προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην κομψότητα του οικισμού. Το χωριό έχει πολλές εκκλησίες, αρκετές του 17ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που χρονολογείται από το 1830. Xτισμένη με παριανό μάρμαρο, έχει μνημειακή πρόσοψη και ιδιότυπα καμπαναριά (1895). Στο εσωτερικό της φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες. Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που προέρχονται από δωρεές κατοίκων του χωριού και χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα. Στους λόφους γύρω από τις Λεύκες υψώνονται ανεμόμυλοι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, που αξίζουν την προσοχή των προσκυνητών. Κοντά στις Λεύκες βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Πάρου, αυτή των Αγίων Πάντων, στα 755 μέτρα. Η θέα από την εκκλησία μένει αξέχαστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται στις Λεύκες η «Γιορτή του Καράβολα», λαϊκό πανηγύρι στο οποίο έχουν την τιμητική τους οι «καραβόλοι» (τα σαλιγκάρια κατά τους Παριανούς).