Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ψαλίδι έως 200 ευρώ στις συντάξεις των ένστολων


Βόμβα διπλών μειώσεων στις συντάξεις των αποστράτων και πιθανή κατάργηση των προσαυξήσεων που τους δίνουν τα διπλά έτη σε μάχιμες μονάδες καθώς και τα διπλά πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για... 

 
 
 
 
τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους δεν θα ληφθούν υπόψη οι μισθοί που είχαν όταν αποστρατεύτηκαν και πήραν την αρχική τους σύνταξη, αλλά οι μισθοί που καθορίστηκαν με το νόμο 4307/2014 και ήταν μικρότεροι από τις πραγματικές αποδοχές όταν αποστρατεύτηκαν.

Ενώ στα έτη υπηρεσίας τους είναι πολύ πιθανό να μην προσμετρηθούν ως διπλά τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνον τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας τους για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Το αποτέλεσμα από τις δύο παραπάνω ανατροπές είναι ότι οι περικοπές που θα έχουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί οι νέοι συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου θα υπολογιστούν:

1. Σε μικρότερους μισθούς.

2. Σε λιγότερα έτη υπηρεσίας.

Στα δύο αυτά ζητήματα δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία διευκρίνιση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η εγκύκλιος για τον τρόπο επανυπολογισμού όλων των παλιών συντάξεων αναφέρει ότι θα ελεγχθεί το σύνολο των ετών πραγματικής ασφάλισης και στις περιπτώσεις που η αρχική σύνταξη βγήκε με περισσότερα έτη, τότε θα μπει «αστερίσκος».

Το μείζον θέμα για τους ενστόλους είναι ότι στον συντάξιμο χρόνο υπολογίζονται διπλά τα έτη που υπηρέτησαν σε «μάχιμες» μονάδες με ανώτατο όριο τα 5 έτη. Τα 4 χρόνια δηλαδή που είχε ένας αξιωματικός σε μονάδα εκστρατείας θα πιαστούν για 8 και τα 5 έτη για 10. Αν η συνολική του υπηρεσία είναι 30 χρόνια, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα πιαστούν 35. Αντίστοιχα στους αξιωματικούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας υπάρχουν τα διπλά καταδυτικά και πτητικά εξάμηνα. Μετά τα 18 έτη πραγματικής υπηρεσίας, τα εξάμηνα αυτά μετρούν ως διπλά, δηλαδή τα 3 εξάμηνα είναι 6, τα 5 είναι 10, τα 10 εξάμηνα είναι 20 κ.ο.κ.

Αυτοί οι χρόνοι υπολογίστηκαν μεν ως συντάξιμη υπηρεσία, χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί εισφορές.

Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων όμως η μάχιμη 5ετία και τα διπλά εξάμηνα είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας θεωρεί συντάξιμο χρόνο μόνον αυτόν για τον οποίο πληρώθηκαν εισφορές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν έχουν εκδώσει καμία σχετική οδηγία για το αν και πώς θα θεωρηθούν ως συντάξιμα τα «διπλά χρόνια» από την υπηρεσία των στρατιωτικών, κατά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Η μία ή η άλλη επιλογή έχει τεράστια σημασία, γιατί μπορεί στο παρελθόν τα διπλά έτη να οδηγούσαν πιο γρήγορα τους στρατιωτικούς στη σύνταξη, πλην όμως με το νέο καθεστώς η σύνταξη βγαίνει ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τον μισθό. Για παράδειγμα, στα 35 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη που βγαίνει ανάλογα με τον μισθό είναι 33,81%, ενώ στα 30 έτη ο συντελεστής είναι 26,37%.

Στον αποκαλυπτικό πίνακα που έχει επεξεργαστεί και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος παρουσιάζεται ο επανυπολογισμός στις παλιές -μέχρι 12/5/2016- συντάξεις των αποστράτων, με τις δύο εκδοχές:

1. Με τη σύνταξη έτσι όπως θα διαμορφωθεί αν στο χρόνο ασφάλισης συνυπολογιστούν και τα διπλά έτη.

2. Με το ποσό της σύνταξης έτσι όπως θα διαμορφωθεί αν υπολογιστούν μόνον τα πραγματικά έτη υπηρεσίας για τα οποία πληρώθηκαν και εισφορές, χωρίς τα διπλά έτη που δεν έχουν εισφορές.


eleftherostypos