Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ


Άρθρο 2, παρ. 2, του καταστατικού: «Σκοπός του αθλητικού σωματείου είναι η ηθική εξύψωση των νέων…»

Αν στις δεκαετίες ΄60 -΄80 το όνομα Πιερικός ήταν κόσμημα για την Κατερίνη και η φήμη του δονούσε το πανελλήνιο, σήμερα η απαξίωση και τα δυσφημιστικά σχόλια έχουν φθείρει το ιστορικό μας σωματείο.

Επιχειρώντας, πριν από πέντε χρόνια, μια μικρή παρουσίαση της ιστορίας του συλλόγου σε νηπιαγωγείο της πόλης, σε ένα σύνολο δεκαπέντε νηπίων, μόνο ο γιος μου δήλωνε Πιερικός κι ένα ακόμη παιδάκι γνώριζε το όνομα του συλλόγου ως κάτοικος στην περιοχή του Α΄ ΔΑΚ. Στα... 

 
 
 
υπόλοιπα παιδιά το όνομα Πιερικός ήταν λέξη άγνωστη.

Το 2012 βρέθηκα στο Διδυμότειχο και συζητούσα με έναν 20χρονο.

«Τι ομάδα είσαι;», με ρωτάει, καθώς συζητάμε για ποδόσφαιρο.

«Πιερικός», του απαντώ με άνεση.

«Αυτή δεν είναι η πιο βρώμικη ομάδα του στοιχήματος;» μου λέει με περισσή θρασύτητα. Ο νεαρός με ειρωνική, προσβλητική διάθεση δεν έκαμψε το ηθικό μου. Έγινα αυθόρμητα ο πιο ισχυρός νομικός εκπρόσωπος του συλλόγου διαψεύδοντας τις φήμες και προβάλλοντας την ιστορία και τα επιτεύγματα του συλλόγου, στοιχεία που αγνοούσε έως τότε ο νεαρός.

Διαβάζοντας πρόσφατα το καταστατικό του συλλόγου, (τροποποίηση 2007), αναλογίστηκα πως αν εφαρμόζονταν, στον ελάχιστο βαθμό, κάποια από τα άρθρα του, τότε το επίπεδο και το προφίλ του Πιερικού θα ήταν υψηλό.
ΑΡΘΡΟ 2
  1. Κύριος σκοπός του αθλητικού σωματείου είναι η συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του και η συμμετοχή τους σε αθλητικούς σκοπούς.
  2. Επίσης σκοποί του Συλλόγου είναι: α) η σύμμετρη και αρμονική ανάπτυξη των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μελών του Σωματείου, β) η ηθική εξύψωση των νέων που έχουν έφεση για άσκηση, γ) η σύσφιξη αδελφικών σχέσεων μεταξύ των μελών του καθώς και η διαμόρφωση ηθικών και ισχυρών χαρακτήρων…, ζ) η διαπαιδαγώγηση των μελών του στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας της αγάπης για κάθε ωραίο και προοδευτικό δημιούργημα του ανθρώπου, η) η δημιουργία ισχυρών χαρακτήρων δια της σωματικής Αγωγής και του Αθλητισμού.
  3. Το Σωματείο έχει περιοριστικά τον παραπάνω σκοπό. Απαγορεύεται απολύτως κάθε παρέκκλιση από το σκοπό αυτό χωρίς τροποποίηση του παρόντος.
Μοιάζει με ένα ευαγγέλιο που οι αρχές του δεν έγιναν σεβαστές με άμεσο αποτέλεσμα την παρακμή και την πτώση. Και η πτώση δεν είναι βαθμολογική. Η πτώση αφορά την καταπάτηση των καθαρά αθλητικών και ηθικών κανόνων του καταστατικού.
Αν η διοίκηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές δεν διαθέτει στις τάξεις της πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα, ταμία, γενικό αρχηγό, γενικό έφορο, συμβούλους, προπονητές και γυμναστές, με τις κατάλληλες αθλητικές, ποδοσφαιρικές, ψυχοπαιδαγωγικές ικανότητες, ανθρώπους με κοινωνική καταξίωση,  τότε δεν θα αλλάξει τίποτα στο σωματείο. Απαιτούνται οι κατάλληλοι δάσκαλοι για να εκπαιδεύσουν πρώτα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μετά τους αθλητές.
Μια πολύ ουσιαστική και ξεχωριστή παρέμβαση στη γενική συνέλευση του Πιερικού ήταν αυτή του Δημήτρη Φελεκίδη που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί.  Ο Δημήτρης μίλησε για διεύρυνση των μελών του  σώματος, για ανταποδοτική διαδικασία των μελών, προνόμια, κάρτα μελών για την είσοδο στο γήπεδο, τριμηνιαία ενημέρωση της διοίκησης στα μέλη, κοινωνική καταξίωση του ΔΣ, διαφανείς διαδικασίες για να υπάρχει και σχέση καθαρότητας. Το οργανωτικό πλάνο επιβάλλεται να προβληθεί σωστά ώστε με τον μεγάλο αριθμό μελών, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια να προσελκυθούν και χορηγοί για να έρθουν έσοδα.
Το καταστατικό υφίσταται και περιλαμβάνει σημαντικούς κανόνες. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί και είναι αξιόλογες. Απομένει η εφαρμογή τους από το ΔΣ.

Γιάννης Τσαπουρνιώτης