Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η εισήγηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλλαγή Πορείας


Η εισήγηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλλαγή Πορείας στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, Ρεμπατσιού Αριστείδη που έγινε στη συζήτηση για το μέλλον Δήμου μας την Πέμπτη 29-6-17.

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι... 

 
 
 
 
 
μια δημοκρατία τέλεια, ολοκληρωμένη κ.λπ. μας πέφτει από τον ουρανό, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να επιζήσει περισσότερο από μερικά χρόνια, αν δεν δημιουργήσει τα άτομα που της αντιστοιχούν και που είναι, πρώτα και πάνω απ' όλα, ικανά να την κάνουν να λειτουργήσει και να την αναπαραγάγουν. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική κοινωνία χωρίς δημοκρατική παιδεία.
«Η δημοκρατία ως διαδικασία και ως καθεστώς»
Κορνήλιος Καστοριάδης.

Το παραπάνω απόσπασμα του σύγχρονου φιλόσοφου και στοχαστή Κορνήλιου Καστοριάδη αντανακλά πλήρως τους λόγους που η πρωτοβουλία από την παράταξή μας για τη σημερινή εκδήλωση γίνεται πράξη. Η ανησυχία για το μέλλον του δήμου μας, μέσα από το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, είναι έντονη.

Ωστόσο υπάρχει διάχυτη η πληροφορία που θέλει τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξάγονται με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης διάχυτη είναι και η πληροφορία για την μη αλλαγή του χωροταξικού των σημερινών δήμων, πλην ίσως ελαχίστων δακτυλομετρούμενων περιπτώσεων.

Θεωρούμε λοιπόν πως έχοντας αυτούς τους δύο άξονες υπόψην μας ως σημείο αναφοράς, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το αύριο και στον δικό μας δήμο.

Πεποίθησή μας , αυτή η συζήτηση να γίνει σε υγιείς βάσεις με δημόσιο διάλογο θέτοντας τις θέσεις μας, τις αντιθέσεις μας, το όραμά μας για αυτό που επιζητούμε.

Η απλή αναλογική ως βασική αρχή δημοκρατίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία αντιπροσωπευτικότερη δημοτική διακυβέρνηση και όχι παράγοντα ακυβερνησίας. Η απλή αναλογική πιστεύουμε πως αποτελεί βασικό συστατικό της καλλιέργειας πολιτικής παιδείας, όπλο των ικανών και όχι των δυνατών.

Έτσι σήμερα, δεν θα σταθούμε στα κακώς κείμενα της σημερινής διοίκησης, που έχουν άλλωστε επισημανθεί και καταγγελθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από την παράταξή μας αλλά και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σκοπός μας να εστιάσουμε στον δημόσιο αυτό διάλογο, που ευελπιστούμε να έχει και συνέχεια, πέρα από κομματικά πρίσματα, ώστε με το πέρασμα του χρόνου και πλησιάζοντας στις επόμενες εκλογές να έχει διαμορφωθεί μια δυναμική πολιτικών συγκλίσεων από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν πραγματικά να πάνε τα τοπικά πράγματα ένα βήμα μπροστά.

Ό τόπος μας δεν έχει άλλα περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες στο βωμό σκοπιμοτήτων. Το νέο υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο είναι πρόκληση, με την αγαθή έννοια του όρου, για όλους μας. Ας φανούμε όλοι μας ανώτεροι των περιστάσεων και ας κάνουμε τα ευχολόγια πράξεις.