Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ασημί σύννεφα λάμπουν στον νυχτερινό ουρανό


Σύμφωνα με τη NASA, το 1885 ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι παρατήρησαν αργυρά μπλε σύννεφα να λάμπουν πολύ ψηλά στον νυχτερινό ουρανό. Αυτά τα σύννεφα εμφανίζονται μόνο... 







κοντά στους πόλους και η ύπαρξή τους έχει οδηγήσει σε πάνω από έναν αιώνα έρευνας για την προέλευσή τους.



Ονομάζονται νεφοκλειόμενα σύννεφα και δεν είναι μόνο οι υψηλότεροι σχηματισμοί σύννεφων του πλανήτη, είναι επίσης και οι πιο ψυχρόί – οι ψυχρός ατμοί τους φτάνουν στους -134 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η πιθανότερη εξήγηση για την εξωγενή λάμψη τους είναι ότι αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου που σχηματίζονται γύρω από μετεωρική σκόνη. Η υψηλή θέση των κρυστάλλων αυτών βοηθά να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου πέρα ​​από τον ορίζοντα – το φως του ήλιου που δεν φθάνει στους ανθρώπους στο έδαφος, οι οποίοι επομένως βλέπουν έναν σκοτεινό ουρανό και ένα φωτισμένο σύννεφο.



Οι επιστήμονες δεν τα μελετούν μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφα. Η γνώση περισσότερων γι’ αυτά βοηθά στο να προσδιοριστεί τι ακριβώς συμβαίνει στην ατμόσφαιρά μας. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σύννεφα πάνω από το Νότιο Πόλο συνδέονται με ένα μοντέλο χειμωνιάτικου ανέμου που κυκλώνει τον πόλο. “Όχι μόνο η μελέτη θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ατμόσφαιρα ως μια φυσική επίγεια δύναμη, αλλά και πώς μπορεί να την επηρεάσει η ανθρώπινη δραστηριότητα”, αναφέρουν οι επιστήμονες.


 
perierga.gr