Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Πώς ξυρίζεται ο άντρας σαν σωστός… Ανατολίτης - Συμβουλές περιποίησης τρίχας απευθείας από Μαρόκο!



Όποιος αποζητά ένα πραγματικά βαθύ ξύρισμα, ώρα να μάθει πώς το κάνουν οι παραδοσιακοί μπαρμπέρηδες του Μαρόκου. Γιατί αυτοί... ξέρουν!
Τα πατροπαράδοτα μπαρμπέρικα του Μαρόκου είναι ως εξής: δυο αναπαυτικές δερμάτινες καρέκλες, ένα ντουλαπάκι, ένα φορητό ραδιόφωνο και μια μεγάλη φωτογραφία του βασιλιά. Μπορεί... 

 
 
 
βέβαια στη διακόσμηση να μην παίρνουν άριστα, παίρνουν ωστόσο 10΄ στο ξύρισμα.
Όσο για το μυστικό του απόλυτου ξυρίσματος, αυτό παραμένει επτασφράγιστο! Βλέπετε για τους μύστες του Μαρόκου το ξύρισμα είναι τέχνη, μια σωστή τελετουργία με κανονισμούς και τεχνικές που σπάνια αποκαλύπτονται σε μας τους Δυτικούς.
Υπάρχουν ωστόσο μυστικές δίοδοι που οδηγούν κατευθείαν στην τέχνη του παραδοσιακού ξυρίσματος, παραδίδοντας αμαχητί τις καλά κρυμμένες συνταγές των μπαρμπέρηδων της Ανατολής... 

Προθέρμανε το πρόσωπό σου για το ξύρισμα 

Είναι το «Α» και το «Ω» του ξυρίσματος! Η σωστή προετοιμασία του προσώπου για την επέλαση της ατσάλινης λεπίδας είναι υποχρεωτική, όχι προαιρετική. Πλύνε λοιπόν το πρόσωπό σου με άφθονο ζεστό νερό και κάλυψέ το μετά με μια ζεστή πετσέτα (αν μάλιστα αχνίζει κιόλας, ακόμα καλύτερα).
Άφησε το πρόσωπό σου τυλιγμένο με την πετσέτα για 1-2 λεπτά, πιέζοντας μια στο τόσο την πετσέτα πάνω στα σημεία που θα ξυρίσεις μετά. Μόλις ο ατμός της πετσέτας εξασθενίσει, αυτή είναι μια καλή στιγμή να τη βγάλεις από πάνω σου. Γιατί το κάνουν αυτό οι Ανατολίτες; Για να ανοίξουν διάπλατα οι πόροι του προσώπου και να μαλακώσουν τα γένια, πριν περάσει από πάνω τους η λεπίδα. Το ίδιο «μαγικό» γίνεται και με ένα ζεστό ντουζάκι πριν το ξύρισμα. 

Χρησιμοποίησε αποκλειστικά κρέμα ξυρίσματος 

Κάθε μπαρμπέρης της Ανατολής γνωρίζει το μυστικό καλά: αφροί και τζελ ξυρίσματος δεν κάνουν τη δουλειά αποτελεσματικά. Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος είναι η κρέμα, και το πινέλο φυσικά για να την εφαρμόσεις. Αν θες λοιπόν να κατακτήσεις την τέχνη του ξυρίσματος, εφάρμοσε δυο μικρές «μπαλίτσες» κρέμας στο πρόσωπό σου, μία στο πηγούνι και μία στο μάγουλο. Και ξεκίνα μετά το βούρτσισμα με το πινέλο.
Μη βιαστείς όμως να τελειώσεις, η διαδικασία του πινέλου πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 3 λεπτά, ναι, τόσο σημαντική είναι. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί ακόμα και η πιο μικρή και κρυμμένη τρίχα θα ανασηκωθεί και θα μαλακώσει, περιμένοντας καρτερικά το ξυράφι.  


 
 
Οι λεπίδες πρέπει να είναι υποχρεωτικά καινούριες 

Εντάξει, αν δεν ξυρίζεσαι με γυμνή λεπίδα (straight razor), όπως κάνουν οι μπαρμπέρηδες του Μαρόκου, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Καλό είναι να ανακαλύψεις κάποια στιγμή τη μαγεία του γυμνού ατσαλιού, αλλά και το ξυραφάκι σου μια χαρά θα κάνει τη δουλειά. Φρόντισε απλώς η ανταλλακτική λεπίδα να είναι σε καλή κατάσταση, αν όχι εντελώς καινούρια. Μην τη χρησιμοποιείς δηλαδή περισσότερο από μία βδομάδα. 

Ακολούθησε τη φορά της τρίχας, αλλά δοκίμασε και κόντρα 

Αν πας για το απόλυτο ξύρισμα, σαν αυτό που κάνουν στην Ανατολή και αφήνουν το αντρικό πρόσωπο… μωρουδίστικο, είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις την ιεροτελεστία των δύο κύκλων: ξυρίσου πρώτα κατά τη φορά των γενιών σου και τη δεύτερη φορά πάρ’ τα κόντρα. Ανάμεσα στους δύο ξυριστικούς κύκλους, εφάρμοσε και πάλι κρέμα στο πρόσωπό σου και βούρτσισε με το πινέλο για τουλάχιστον 1 λεπτό.
Κι αν δεν είναι υπερβολή, χρησιμοποίησε για την κόντρα καινούρια λεπίδα. Οι μπαρμπέρηδες του Μαρόκου έτσι το κάνουν τουλάχιστον και σκοπός είναι εσύ στο σπίτι να μιμηθείς όσο περισσότερα μπορείς από την τεχνική τους. Όσο για την κόντρα τη σωστή, κάνε μικρές και κοφτές «ξυρισιές», πιέζοντας τη λεπίδα όσο μπορείς περισσότερο στο πρόσωπό σου. Μην υπερβάλλεις και κοπείς φρόντισε… 

Φρόντισε το δέρμα σου και μετά το ξύρισμα 

Γιατί το ξύρισμα το ανατολίτικο δεν τελειώνει με την κοπή των γενιών! Το δέρμα παραμένει ευάλωτο για μπόλικες ώρες αν δεν το περιποιηθείς: έχει χάσει προσωρινά τη φυσική του προστασία και κάποιος πρέπει να του την παρέχει. Οι μπαρμπέρηδες της Ανατολής έχουν αυτές τις περίεργες πέτρες που τρίβουν στο πρόσωπο, για τις ανάγκες ωστόσο του σπιτικού ξυρίσματος ένα καλό αλκοολούχο aftershave θα κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω, αν και λίγο επώδυνα.
Το καλό με το αλκοόλ είναι ότι εξοντώνει κάθε βακτήριο που έχει παραμείνει στο πρόσωπο, προστατεύοντας επαρκώς το δέρμα. Μετά το aftershave, σβήσε το κάψιμο με μια καλή ενυδατική κρέμα, όπως κάνουν οι μεγάλοι μύστες του ξυρίσματος. Η ενυδάτωση είναι υποχρεωτική όχι μόνο για να ξαναδώσει στο δέρμα τα θρεπτικά του συστατικά, αλλά κυρίως για να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, τον αέρα και τα βακτήρια που παραμονεύουν...