Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πολύαιγος, ο άγνωστος επίγειος παράδεισος των Κυκλάδων

 
Γνωρίστε μια πανέμορφη και ανεξερεύνητη γωνιά του Αιγαίου - Δείτε τις φωτογραφίες

Οι επισκέπτες της Κιμώλου ή και της Μήλου σίγουρα ξέρουν την Πολύαιγο. Για τους υπόλοιπους μάλλον είναι ένα ανεξερεύνητο άγνωστο μέρος της Ελλάδας, με ομορφιά που εντυπωσιάζει και... 

 
 
 
 
 
εικόνες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να μην ξέρεις πού είναι και πώς γίνεται να μην έχεις ήδη πάει.

Η Πολύαιγος είναι λοιπόν ένα μικρό νησί μια ανάσα από την Κίμωλο, στα νοτιοανατολικά της. Στην απογραφή του 2001 εμφανιζόταν ως ακατοίκητο αλλά γίνονται αναφορές για ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων που ζουν εκεί.

Το όνομά της το οφείλει στις πολλές κατσίκες, καθώς χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για βοσκότοπος. Αποτελείται κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα ενώ στην ανατολική πλευρά του στέκει αγέρωχος ο φάρος. Το νησί προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 ως σημαντικός βιότοπος ενώ εκεί γεννά η φώκια Μονάχους Μονάχους.

Η πρόσβαση στην Πολύαιγο γίνεται είτε με καΐκι από την Κίμωλο είτε με ιδιωτικά σκάφη και ιστιοπλοϊκά που δεν παραλείπουν μια στάση στις ανέγγιχτες ακτές της και τους παρθένους όρμους της. Μεταξύ άλλων Κάτω Μυρσίνη, Πάνω Μυρσίνη, Χοχλακιά αλλά και πολλές άλλες περιμένουν τους λάτρεις του καλοκαιριού να βουτήξουν στα σχεδόν διάφανα νερά τους και να απολαύσουν ακόμα μια γωνιά του ανεξάντλητου Αιγαίου.