Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Πνιγμός ή ανθρώπινο λάθος;


Κάθε καλοκαίρι δημοσιεύονται ειδήσεις για πνιγμούς συνανθρώπων μας. Καλό όμως θα ήταν, να διερευνώνται και να ανακοινώνονται παράλληλα, τα αίτια των πνιγμών αυτών, έτσι ώστε να διδαχθούμε από αυτά.

Πνιγμός σημαίνει θάνατος από ασφυξία. Ο πνιγμός, όμως, δεν οφείλεται πάντα στο υγρό στοιχείο, είτε αυτό είναι θάλασσα είτε πισίνα είτε... 

 
 
 
 
 
Τις περισσότερες φορές οι πνιγμοί οφείλονται στις κακές μας συνήθειες. Μία από αυτές είναι να βουτάμε στη θάλασσα αμέσως μετά από ένα πλήρες γεύμα.

Το κολύμπι μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού μπορεί να οδηγήσει:

1) σε ανακοπή. Η καρδιά επιβαρύνεται αφενός από τη διαδικασία της πέψης και αφετέρου από την προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος στο κρύο περιβάλλον του νερού αλλά και της έντονης μυϊκής κίνησης κατά την κολύμβηση, και σταματά.

2) σε αναρρόφηση (αντίστροφη κίνηση γαστρικών υγρών), με αποτέλεσμα το θύμα να πνιγεί από το ίδιο του το φαγητό, αφού η αναπνευστική δίοδος έχει φραγεί από την τροφή.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στους «πνιγμούς» που καταγράφηκαν τόσο εχθές 21 Ιουνίου, στην Παραλία Κατερίνης, όσο και στις 9 Ιουνίου, στο περιστατικό μεταξύ Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε;

Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην παραλία τελείως νηστικοί. Ένα ελαφρύ γεύμα μία ώρα πριν θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει.

Πηγαίνουμε για κολύμπι αφού περάσουν τουλάχιστον 2 ½ με 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα.

Οι γονείς δεν πρέπει να ταΐζουν τα παιδιά τους διαρκώς, ενώ αυτά μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα.

Απαγορεύεται να καταναλώνουμε αλκοόλ πριν το κολύμπι.

Δεν πηγαίνουμε για μπάνιο μόνοι μας ποτέ.

Με εκτίμηση

Lifeguard Patrol