Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Φεστιβάλ αστρονομίας και αστροφυσικής στον θεσσαλικό Όλυμπο


Φεστιβάλ αστρονομίας και αστροφυσικής με τίτλο «Οι Αγγελιοφόροι του Ολύμπου» διοργανώνεται από σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου στον θεσσαλικό Όλυμπο, με επίκεντρο το πανέμορφο χωριό του Κοκκινοπηλού.

Περισσότεροι από... 

100 μαθητές-εισηγητές, τριάντα προσκεκλημένοι καθηγητές από σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, θα μιλήσουν για την αστρονομία, την αστροφυσική και το διάστημα, ενώ οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να ξεπεράσουν τους τετρακόσιους.

Το φεστιβάλ αστρονομίας διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον δήμο Ελασσόνας, την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος και την Αστρονομική Εταιρία Λάρισας.

Στον ορεινό οικισμό Κοκκινοπηλός στην Ελασσόνα, σε υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές του Ολύμπου μαθητές από την Αττική, την Θεσσαλονίκη, το Λαγκαδά την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, τη Λάρισα, την Κατερίνη, συζητούν για το διάστημα και ανιχνεύουν το απέραντο Σύμπαν.

Στο πλαίσιο των δράσεων στον Όλυμπο, θα γίνουν ακόμη εργαστήρια αστρονομίας, περιήγηση-ορειβασία και θεματική ξενάγηση στο βουνό, έκθεση στεροσκοπικών φωτογραφιών του διαστήματος και παρατήρηση με τηλεσκόπια στους πρόποδες του Ολύμπου, που διοργανώνεται με τη στήριξη της Αστρονομικής Εταιρίας Λάρισας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, Αθανάσιος Παιδής, σε δήλωση του τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας πως θα γίνει προσπάθεια το φεστιβάλ να γίνει θεσμός.

«Η ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου ξεκινάει από τα παραολύμπια χωριά τα οποία είναι μοναδικής ομορφιάς. Το Λιβάδι, ο Κοκκινοπηλός, η Ολυμπιάδα, η Κρυόβρυση με την Σκαμνιά και την Καρυά, όπως επίσης και η Δολίχη με το Πύθιο και τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν, μπορούν να συνδυάσουν μοναδικές φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθούσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα με κορυφαίο τον Faethon Marathon τα οποία θα προβάλουν τον θεσσαλικό Όλυμπο σε όλο τον κόσμο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παιδής.