Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Μία νεκρή και μεγάλες ζημιές στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό


Περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκε, τεράστιες καταστροφές στο χωριό Βρισά που εκκενώθηκε

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Περίπου 10 άνθρωποι, σύμφωνα με... 

 
 
 
 
τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στο χωριό Βρισά, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, απεγκλωβίστηκε.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα που παρέμενε εγκλωβισμένη στα ερείπια επί ώρες ανασύρθηκε νεκρή. Η νεκρή γυναίκα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, βρέθηκε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί. Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.

Την τραγική εξέλιξη επιβεβαίωσε με ένα tweet και η Πυροσβεστική. «Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που αναζητούσαμε σε οικία στην περιοχή Βρίσα Λέσβου», ανέφερε.



Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.



Στο μεταξύ, σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.



Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών, το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.



Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Σημείωσε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ. Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.


Εκκενώθηκε το χωριό Βρισά στη Λέσβο

Εκκενώθηκε πριν από λίγο το χωριό Βρισά αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιείται σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από αύριο το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.