Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Αυτή είναι η μητέρα που σκοτώθηκε


Θύμα του σεισμού που χτύπησε ανελέητα τη Μυτιλήνη η 43χρονη Ελένη Βαλελή. Μια μητέρα δύο παιδιών που καταπλακώθηκε από τοίχο του σπιτιού της, ενώ βρισκόταν μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Οι προσπάθειες που ακολούθησαν για τον απεγκλωβισμό της... 

 
 
 
 
 
δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η άτυχη γυναίκα ήταν ήδη νεκρή, βυθίζοντας στο πένθος τον σύζυγο, τα παιδιά και τους στενούς συγγενείς της. Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, η Ελένη Βαλελή ήταν ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή σε όλους. Τα τελευταία χρόνια εκτελούσε αγροτικές εργασίες με τον σύζυγο και τον έναν της γιο και ήταν φύση αισιόδοξη.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την επάρατη νόσο και το τελευταίο διάστημα φαινόταν να την κερδίζει. Ο χθεσινός σεισμός όμως της στέρησε τη ζωή και σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρη τη Λέσβο. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει το αναπάντεχο κακό. Κανείς δεν είχε λόγια παρηγοριάς για τους δικούς της ανθρώπους.

Οι φωνές του τραυματισμένου συζύγου της συγκλόνισαν τους πάντες: ”Σώστε την Ελένη” έλεγε στους διασώστες που τον πλησίαζαν για τις πρώτες βοήθειες αλλά ήταν αργά. Ο ίδιος έχει τραυματιστεί σοβαρά και είναι πολύ πιθανό να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στον πάνω όροφο του σπιτιού και βρέθηκε στο δρόμο από την ένταση της σεισμικής δόνησης.




Η άτυχη γυναίκα καταγόταν από τη Λήμνο. Η 43χρονη εντοπίστηκε από το κινητό της τηλέφωνο, καθώς την καλούσε η κουνιάδα της. Από την δόνηση και τον ήχο του κινητού, που το είχε δίπλα της, οι πυροσβέστες εντόπισαν το άψυχο σώμα της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως είπαν κάτοικοι, πως το σπίτι ήταν παλιό ενώ η οικογένεια το είχε αγοράσει πριν από δέκα χρόνια περίπου.
Λέκκας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

«Θα είμαστε εδώ όσο καιρό χρειαστεί. Θα συμβάλλουμε στον έλεγχο των κτιρίων, στον έλεγχο των δημοσίων υποδομών, θα κάνουμε ενημέρωση του πληθυσμού, θα προβούμε σε διαδικασίες πραγματικών ασκήσεων και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που απαιτείται για να επιστρέψει η περιοχή σε μια ομαλή κατάσταση» διαβεβαιώνει τους κατοίκους της Λέσβου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λεκκας, που βρίσκεται από χθες στο νησί, λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό.

Όπως εξήγησε «Έχουμε να κάνουμε με την ενεργοποίηση ενός υποθαλάσσιου ρήγματος που ουσιαστικά είναι παράλληλο με τις ακτές του νησιού. Ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό γιατί δεν είναι και εύκολα παρατηρήσιμο μέσα στον θαλάσσιο χώρο». Ο κ Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες ακόμη, δεδομένου ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό». Για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό σημείωσε: «Είμαστε βέβαιοι κατά ένα ποσοστό της τάξης 90-95% -αρκετά σημαντικό ποσοστό- αλλά θα πρέπει βεβαίως, να δούμε και την εξέλιξη του φαινόμενου και στην πορεία, να επανεκτιμήσουμε την όλη διαδικασία».

Για τις μεγάλες καταστροφές στο χωριό Βρίσα, είπε ότι οφείλονται στο συνδυασμό αρνητικών παραγόντων: «Πιθανότατα να έχουμε ένα χαλαρό έδαφος, υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, να έχουμε διασπορά σεισμικών κυμάτων στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια να έχουμε συμβολή σεισμικών κυμάτων, τέτοια φαινόμενα που σήμερα θα τα ερευνήσουμε».

Τέλος, για τις προβλέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για έναν νέο μεγάλο σεισμό κ Λέκκας παρατήρησε: «Δεν είμαι υπέρ των προγνώσεων και πολύ περισσότερο υπέρ των εξαγγελιών των προγνώσεων. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά σε παγκόσμιο επίπεδο για να φτάσουμε σε πρόγνωση σεισμών. Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά με την έννοια του τόπου, του χρόνου, του μεγέθους είναι μάλλον αδύνατο στα επόμενα χρόνια».