Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

«Καταπέλτης» ΟΟΣΑ στον Τσίπρα: Ένας στους 10 πολίτες εμπιστεύεται την κυβέρνηση

 
Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στέλνει η έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Government at a Glance 2017», καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις τέσσερις χώρες, όπου καταγράφηκε το σφοδρότερο πλήγμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σύμφωνα με... 

 
 
 
 
τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης για τη χώρα μας, μόλις ένας στους δέκα Έλληνες πολίτες (13%) δείχνει εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση. Μεγάλη είναι και η «ψαλίδα» στην υγεία με την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μόνο στο 31% και κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ στο 70%.

Συνολικά, σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους μειώθηκε στο 42% κατά μέσο όρο το 2016 από 45% δέκα χρόνια πριν, το 2007.

Οι υπόλοιπες τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης είναι η Χιλή, η Φινλανδία και η Σλοβενία.

Αντίστοιχα στο σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα το ποσοστό εμπιστοσύνης είναι στο 44%, έναντι 67% μέσου όρου ΟΟΣΑ. Πιο μικρές είναι οι διαφορές στην δικαιοσύνη και υψηλή είναι η εμπιστοσύνη στην αστυνομία (στο 69% στην Ελλάδα έναντι 77% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ).

Ωστόσο, στην έκθεση αναφέρεται ότι υψηλές είναι και οι αμοιβές των αστυνομικών στην Ελλάδα όχι ως απόλυτη αξία αλλά προσαρμοσμένες με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αναφέρεται ότι οι πέρα από την Ελλάδα υψηλές αμοιβές στα σώματα ασφαλείας, διαπιστώνονται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Γενικότερα πάντως αναφέρεται ότι στο σύνολο του Δημοσίου, οι αμοιβές μειώθηκαν σημαντικά, μετά το 2009.

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι πέτυχε δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2016, για πρώτη φορά από την κρίση του 2009, “καθώς η οικονομική ανάπτυξη ήταν θετική και η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται”.

Ακόμη ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η σύνθεση των κρατικών δαπανών έχει επίσης αλλάξει: από το 2007 έως το 2015, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,8% σε 5,3% του ΑΕΠ, ενώ οι υπηρεσίες γενικής κυβέρνησης, μειώθηκαν σε αξία κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 11,7% σε 9,9% του ΑΕΠ μετά από τα προγράμματα προσαρμογής.

Κατά την περίοδο αυτή, οι δημόσιες δαπάνες για την άμυνα, τη στέγαση και τις κοινωνικές παροχές παρέμειναν αμετάβλητες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία και γενικές οικονομικές υποθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,8% και 4.7% αντίστοιχα.

Η απασχόληση στο δημόσιο μειώθηκε σημαντικά από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα αναφέρει επίσης ο ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, πραγματοποιήθηκε ουσιαστική μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά το 2014 αναφέρει ότι “δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στην απασχόληση στο δημόσιο”.

Με πληροφορίες από Capital και ΟΟΣΑ

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr