Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Κάθετο παρκάρισμα αυτοκινήτων από το 1900


Η εφεύρεση και η όλο και αυξανόμενη χρήση των αυτοκινήτων στα τέλη του 20ού αιώνα είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα σημαντικό πρόβλημα στις πόλεις: Πού θα σταθμεύουν τόσα οχήματα, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές; Τα... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
υπερυψωμένα και υπόγεια γκαράζ επιτρέπουν την στάθμευση των αυτοκινήτων σε πολλαπλά επίπεδα αλλά απαιτούν πολύ χώρο για να κατασκευαστούν.



Το πρώτο σύστημα αυτόματης στάθμευσης αυτοκινήτων εφαρμόστηκε το 1905 στο Garage Rue de Ponthieu στο Παρίσι, όπου ένας εσωτερικός ανελκυστήρα μπορούσε να ανυψώσει τα αυτοκίνητα σε διαφορετικά επίπεδα και στη συνέχεια οι υπάλληλοι τα πάρκαραν σε συγκεκριμένα σημεία.



Ακολούθησαν πολύ πιο αυτοματοποιημένα συστήματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή ήταν το σύστημα paternoster, το οποίο τοποθετούσε τα οχήματα σε ειδικές θέσεις, το ένα πάνω στο άλλο, επιτρέποντας να σταθμεύουν οκτώ αυτοκίνητα κάθετα σε χώρο δύο αυτοκινήτων.



Η δημοτικότητα των αυτόματων συστημάτων στάθμευσης τελικά δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε μέσα στα χρόνια λόγω των μεγάλων χρόνων αναμονής που απαιτούνται για τους πελάτες μέχρι να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.







perierga.gr