Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Οπτικά Ανδρεάδη - Εθνική μέρα γυαλιών ηλίου


Πριν λίγες μέρες στις 27 Ιουνίου ήταν η εθνική ημέρα γυαλιών ηλίου, με αυτή την αφορμή θα σας αναφέρουμε 5 πληροφορίες για τα γυαλιά ηλίου που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε.

Οι... 

 
 
 
 
άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τα μάτια τους από τον ήλιο εδώ και αιώνες, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό μέχρι τη δεκαετία του 1920 όταν και έγιναν δημοφιλή τα γυαλιά ηλίου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), καθώς η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των ματιών και άλλα οφθαλμικά προβλήματα.

1. Το Vision Council ίδρυσε την Εθνική Ημέρα για τα γυαλιά ηλίου για να προωθήσει τη σημασία των γυαλιών ηλίου

Η Εθνική Ημέρα γυαλιών ηλίου εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό (σε αντίθεση με κάποιες άλλες Εθνικές μέρες). Ιδρύθηκε από το Vision Council για να προωθήσει τη σημασία της χρήσης αντηλιακών και γυαλιών που σας προστατεύουν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το Vision Council συγκροτήθηκε από το Optical Industry Association (ΟΙΑ) τη δεκαετία του ‘80. Το ΟΙΑ δημιούργησε το 1985 το Vision Industry Council of America (VICA). Το 1999, με περαιτέρω ενέργειες προσπάθησαν να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες γυαλιών στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αυτό θα το πετύχουν τα επόμενα χρόνια μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών, της έρευνας σε νέες τεχνολογίες, της σωστής προσέγγισης των καταναλωτών και την οικοδόμηση στρατηγικών σχέσεων.

2. Τα γυαλιά ηλίου έχουν τις ρίζες τους στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1300

Σύμφωνα με το Great Finder Idea, τα γυαλιά ηλίου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα επινοήθηκαν από τον Sam Foster το 1929. Ωστόσο, οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τα μάτια τους από τον ήλιο για αιώνες πριν.

Ο πρόδρομος των γυαλιών ηλίου αναπτύχθηκε στην Κίνα, αλλά δεν προορίζονταν να προστατεύουν τα μάτια από τον ήλιο. Κατά τη δεκαετία του 1300, οι δικαστές άρχισαν να φοράνε σκούρους φακούς, έτσι ώστε οι εκφράσεις τους να μην φαίνονται στο δικαστήριο. Αλλά από το 1400, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και για την προστασία των ματιών. Το 1430, η ιδέα μετανάστευσε στην Ιταλία, όπου χρησιμοποιήθηκε επίσης κυρίως στα δικαστήρια.

3. Τα σύγχρονα γυαλιά ηλίου είχαν αρχικά παραχθεί από τον Sam Foster το 1929

Τα σύγχρονα γυαλιά ηλίου έγιναν δημοφιλή στη δεκαετία του 1920, όταν ο Sam Foster εισήγαγε τα πρώτα μαζικά γυαλιά ηλίου. Ήταν ο ιδρυτής της Foster Grant, η οποία εξακολουθεί να παράγει γυαλιά ηλίου.

Η Foster άρχισε να πουλάει γυαλιά ηλίου στο Atlantic City Boardwalk, όπου βρήκε πελάτες που ήθελαν να προστατεύσουν τα μάτια τους από τον ήλιο. Τα πρώτα γυαλιά ηλίου του Foster έγιναν από ζεταλίνη, πράγμα που τα έκανε πολύ φθηνά.

4. Η βιομηχανία γυαλιών ηλίου σήμερα εκτιμάται στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια

Το 2015, η αξία της βιομηχανίας γυαλιών ηλίου, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών οράσεως, των γυαλιών ηλίου και των φακών επαφής, ανήλθε σε περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Forbes. Εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Η Forbes σημειώνει ότι τα περισσότερα γυαλιά ηλίου κατασκευάζονται από μία εταιρεία, την Luxottica, η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η εταιρεία κατασκευάζει γυαλιά ηλίου για πωλητές και εμπορικά σήματα όπως Dolce & Gabbana, Ray-ban, Miu miu, Versace, Oakley, Prada κ.α.. Η Luxottica δημιούγρησε επίσης σε συνεργασία με τη Google, τα Google Glass.

Μόνο το 2014, η Luxottica είδε έσοδα 1,33 δισ. δολλάρια, σημειώνει η Business of Fashion.

Η Luxottica από το Μάρτιο έχει συγχωνευθεί με την Γαλλική εταιρία κατασκευείς φακών Essilor, δημιουργώντας μια παγκόσμια εταιρεία γυαλιών με εκτιμώμενα έσοδα 15 δισ. Ευρώ (ή 16,9 δισ. Δολάρια).

5. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να φορέσετε γυαλιά ηλίου και σε εσωτερικούς χώρους

Τα γυαλιά ηλίου σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να θεωρηθούν δήλωση μόδας αλλά υπάρχουν κάποιες σοβαρές αιτίες για αυτό. Μερικοί μπορεί να τους φορούν μέσα για να κρύψουν τραυματισμούς ή την ταυτότητά τους ή να εκφοβίσουν.

Ωστόσο, άλλοι μπορεί να τα φοράνε σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τα έντονα φώτα επειδή υποφέρουν από μια κατάσταση που ονομάζεται “Φωτοφοβία”. Μια ευαισθησία στο φως μπορεί να προκληθεί από ξηρά μάτια, ημικρανίες και εγκεφαλική βλάβη.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/147-27-ioynioy-i-ethniki-mera-gyalion-ilioy