Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Οι αιχμές του Βενιζέλου κατά του Παπανδρέου στο συνέδριο: «Δεν ανέλαβαν ευθύνη ούτε καν για τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος»

 
«Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη, τον εθνικό και όχι τον κομματικό πατριωτισμό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παρουσίασε... 

 
 
 
το νέο αφήγημα για την «Ελλάδα μετά» τα Μνημόνια και τη διεύρυνση του προοδευτικού κέντρου, ενώ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέστη στη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήρθε σήμερα λίγο μετά στις 12 το μεσημέρι, μίλησε στην αίθουσα της ολομέλειας, χειροκροτήθηκε θερμά σε αρκετά σημεία και μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας αναχώρησε από το χώρο του συνεδρίου.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά για την αντίδραση που προκάλεσε η πρόσφατη «προπέτεια του κ. Τσίπρα απέναντι στο χώρο μας», όπως χαρακτήρισε την πρόταση διαλόγου του πρωθυπουργού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

'Αφησε αιχμές σε βάρος του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας: «Είναι σημαντικό ο χώρος να είναι οργανωτικά ενωμένος. Να έχει οργανωτική σοβαρότητα. Να μη δίνει την εικόνα παραγοντισμών, διευθετήσεων που θυμίζουν άλλες εποχές. Με κάποιους να επανέρχονται πολιτικά και να συμπράττουν εκλογικά, χωρίς ανάληψη ευθύνης ούτε καν για τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, ενώ αυτονομούνται οργανωτικά, θέλοντας να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να περιχαρακώσουν χώρους προσωπικής επιρροής».

Υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγηση μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες και τους οικολόγους και τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» και παρατήρησε: «Μέσα στο ευρύ αυτό φάσμα του προοδευτικού κέντρου χάνει το νόημα της η κουτοπόνηρη διεκδίκηση της κεντροαριστεράς από τον ηττημένο ηθικά και πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο ευρύ αυτό φάσμα του προοδευτικού κέντρου ξεπερνιέται η αμηχανία της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που διακυμαίνεται από τον κυβερνητισμό του SPD, μέχρι το λαϊκισμό των Βρετανών εργατικών και φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επίγνωση της διαφοράς ανάμεσα στην υποστήριξη της Ελλάδας ως χώρας και την υποστήριξη μιας κυβέρνησης που έβλαψε και βλάπτει το συμφέρον της χώρας. Η διάλυση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν αντιμετώπισε όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, στέλνει πολύ ηχηρό μήνυμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και το διακύβευμα της ανανέωσης».