Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πρώτες φωτογραφίες πόλεων στον κόσμο


Μπορεί σήμερα να κατακλυζόμαστε από εικόνες από διάφορα σημεία του κόσμου, ωστόσο παλαιότερα οι φωτογραφίες ήταν κάτι σπάνιο. Πόλεις, άνθρωποι φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά πριν από αιώνες και... 

 
 
 
 
 
 
 
οι εικόνες αυτές μπορεί να μην έχουν και την καλύτερη ποιότητα, ωστόσο έχουν σημασία να δούμε πώς ήταν κάποιες γνωστές πόλεις όταν για πρώτη φορά απαθανατίστηκαν από τους φωτογράφους…

1. Χιούστον, Τέξας

Μια φωτογραφία του 1856 είναι η παλαιότερη γνωστή στο αρχείο της πόλης.

2. Λονδίνο, Αγγλία

Η παραπάνω φωτογραφία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1840 και δείχνει μια γνωστή θέα στο Λονδίνο. Ο φωτογράφος θεωρείται είτε ο Antoine Claudet, φοιτητής της Daguerre (δημιουργός του daguerreotype), είτε ο Richard Beard

3. Βοστώνη, Μασαχουσέτη

Αυτή η φωτογραφία της Βοστώνης δεν είναι μόνο η αρχαιότερη της πόλης, αλλά και η πρώτη αεροφωτογραφία του κόσμου που τραβήχτηκε από ύψος περίπου 650 μέτρων.Τραβήχτηκε από τον James Wallace Black το 1860 από ένα αερόστατο ζεστού αέρα και βρίσκεται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

4. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Σαν Φρανσίσκο χρονολογείται από το 1850 και δείχνει εκατοντάδες πλοία εγκαταλειμμένα στον κόλπο. Το ξύλο από αυτά τα πλοία χρησιμοποιήθηκε για να στρωθούν οι χωματόδρομοι της πόλης.

5. Ιερουσαλήμ

Οι παλαιότερες φωτογραφίες της πόλης λήφθηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο Joseph-Philibert Girault de Prangey το 1844. Οι φωτογραφίες δεν ανακαλύφθηκαν παρά τη δεκαετία του 1920 σε αποθήκη του φωτογράφου.

6. Τορόντο, Οντάριο

Το 1856, ένας φωτογράφος από την οροφή του ξενοδοχείου King St W. Τράβηξε την πρώτη φωτογραφία της πόλης.

7. Τόκιο, Ιαπωνία

Ένας Ιταλό-Βρετανός φωτογράφος, ο Felice Beato, πήρε αυτή την πανοραμική φωτογραφία του Τόκιο είτε το 1865 ή το 1866. Η θέση στην κορυφή του λόφου Atagoyama, που βρίσκεται στο σημερινό Minato Ward του Τόκιο, του έδωσε πλεονεκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη.

8. Σικάγο, Ιλινόις

Ο Alexander Hesler τράβηξε το 1855 την παλαιότερη γνωστή εικόνα της πόλης του Σικάγου. Το κτήριο, το οποίο βρισκόταν στο κέντρο του οικοδομικού τετραγώνου που οριοθετείται από τους δρόμους Randolph, Clark, Washington και LaSalle, καταστράφηκε στη φωτιά της πόλης το 1871.

9. Νέα Υόρκη

Η παλαιότερη φωτογραφία της πόλης λήφθηκε το 1848 εκεί που είναι τώρα το Upper West Side. Μάλιστα, πωλήθηκε για $62.500 σε πλειστηριασμό πριν από λίγα χρόνια.

10. Σίδνεϊ, Αυστραλία

Ο φωτογράφος Robert Hunt πήρε αρκετές από τις πρώτες φωτογραφίες του Σίδνεϊ. Η παλαιότερη είναι αυτή του 1855.

11. Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Αυτή η φωτογραφία του 1839 τραβήχτηκε από τον Joseph Saxton. Η εικόνα αποτελεί μέρος της συλλογής του Lee Arnold, διευθυντή της βιβλιοθήκης και των συλλογών της Ιστορικής Εταιρείας της Πενσυλβανίας.

12. Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

Η παραπάνω φωτογραφία του Λος Άντζελες, με θέα το κέντρο της πόλης, τραβήχτηκε περίπου το 1860.

13. Παρίσι, Γαλλία

Η φωτογραφία του Boulevard du Temple στο Παρίσι χρονολογείται από το 1838 και ελήφθη από τον ίδιο τον Louis Daguerre (εφευρέτη της δαγγεροτυπίας). Ο άνθρωπος στην κάτω αριστερή γωνία είναι ο πρώτος που φωτογραφήθηκε ποτέ.