Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τα Οπτικά Ανδρεάδη σας προτείνουν λύσεις για την Πρεσβυωπία

 
Ο ερχομός της πρεσβυωπίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, από τη χρήση γυαλιών μέχρι τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους.

Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική κατάσταση που εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας και εκδηλώνεται με δυσκολία εστίασης στην κοντινή όραση, ενώ η μακρινή όραση δεν επηρεάζεται. Η... 

 
 
 
 
 
 
 
 
δυσκολία αυτή (π.χ. στο διάβασμα) είναι εντονότερη όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός και δημιουργεί αίσθημα κόπωσης ή πονοκέφαλο μετά από παρατεταμένη εργασία σε κοντινή απόσταση. Οφείλεται στην προοδευτική μείωση του φυσιολογικού εύρους προσαρμογής, με αποτέλεσμα να χάνεται η ικανότητα της αυτόματης εστίασης από τις μακρινές αποστάσεις στις κοντινές και αντίστροφα. Η αδυναμία του φακού του οφθαλμού να κάνει προσαρμογή και να εστιάσει κοντά εμφανίζεται λίγο μετά την ηλικία των 40 ετών και επιδεινώνεται σταδιακά με την ηλικία. Παρόλο που η πρεσβυωπία προσβάλει όλους τους ανθρώπους, δεν την αντιλαμβάνονται όλοι στον ίδιο βαθμό, διότι εξαρτάται από τη μακρινή όραση του κάθε ατόμου. Έτσι, οι μύωπες συνήθως βλέπουν πού καλά χωρίς γυαλιά, ενώ αντίθετα οι υπερμέτρωπες τα χρειάζονται ήδη από τα 40.

Κλασικά, η πρεσβυωπία διορθώνεται με γυαλιά που παρέχουν ευκρινή όραση μόνο για κοντά ή με πολυεστιακά γυαλιά που μπορεί να διορθώνουν ταυτόχρονα και τη μακρινή όραση. Ένας εύκολος και απλός τρόπος για όσους δεν επιθυμούν γυαλιά είναι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, που παρέχουν όραση για κοντά και μακρινά.

Σήμερα όμως, εκτός από τα συμβατικά μέσα διόρθωσης (γυαλιά για κοντά, πολυεστιακοί φακοί επαφής), η σύγχρονη Οφθαλμολογία προσφέρει και επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, όπως η διαθλαστική χειρουργική και οι πολυεστιακοί ενδοφακοί.  
 


Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές με laser που επεμβαίνουν στον κερατοειδή χιτώνα. Η εφαρμογή αυτών των τεχνικών είναι απλή και σύντομη για τον ασθενή. Οι συνηθέστερες επεμβάσεις του κερατοειδούς περιλαμβάνουν είτε την τροποποίηση της επιφάνειάς του με laser, ώστε να λειτουργεί ως πολυεστιακός φακός, είτε την τοποθέτηση μικροσκοπικών φακών μέσα σε ειδική θήκη στον κερατοειδή, η οποία δημιουργείται με femtosecond laser. Η διαθλαστική χειρουργική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και απευθύνεται σε νέους πρεσβύωπες που για διάφορους λόγους βρίσκουν τα γυαλιά και τους φακού επαφής, ακατάλληλα για το δικό τους τρόπους ζωής.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί (multifocal intraocular lenses) τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση, με ταυτόχρονη αφαίρεση του φυσικού φακού του οφθαλμού, που μπορεί να είναι είτε διαυγής είτε καταρρακτικός. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί (ιδιαίτερα της τελευταίας γενιάς) παρέχουν ικανοποιητική οπτική οξύτητα χωρίς γυαλιά σε όλες τις αποστάσεις. Όμως, δεν είναι κατάλληλοι για όλους τους πρεσβύωπες και συχνά υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση τους, είτε λόγω οθφαλμικών παθήσεων που ενδεχομένως συνυπάρχουν (π.χ. του κερατοειδούς, της ωχράς κηλίδας ή γλαύκωμα), είτε λόγω προσωπικών συνηθειών και απαιτήσεων σε όραση.
\


Γενικά, οι επεμβατικές μέθοδοι αντμετώπισης της πρεσβυωπίας πάντοτε λαμβάνουν υπόψη της ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου (π.χ. επάγγελμα), προκειμένου η επιλογή μια συγκεκριμένης μεθόδου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει σήμερα ικανοποιητικές εναλλακτικές για αυτούς τους ανθρώπους που επιθυμούν ανεξαρτητοποίηση από τα γυαλιά.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/98- lyseis-gia-tin-presbyopia- lenshop