Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ηλιοβασίλεμα με φόντο το ανοιχτό πέλαγος και το Άγιο Όρος




Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ούτε Μύκονο ούτε Σαντορίνη. Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα είναι στη Λήμνο!

Αν είσαι ρομαντικός τύπος, πρέπει οπωσδήποτε να πας Λήμνο.

Ο...





Όμηρος λέει: “Άθως σκιάζει νώτα Λημνίας βοός”, δηλαδή ότι το βουνό Άθως, στο Άγιο Όρος, όταν ο ήλιος βασιλεύει ρίχνει τη σκιά του στη νότια πλευρά της Λήμνου - που έχει σχήμα αγελάδας.

Ο Άθως απέχει από τη Λήμνο μόλις 38 ναυτικά μίλια κι έχει ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Στα πόδια και στις πλαγιές του είναι κτισμένα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Όταν ο καιρός είναι καλός, ιδίως μετά από βροχή, διακρίνεται πολύ καθαρά, σαν να είναι πολύ κοντά, θαρρείς ότι μπορείς να μπεις σε μια βάρκα και να τον φτάσεις σε 15 λεπτά.

Η θάλασσα ανάμεσα στη Λήμνο και το Άγιο Όρος είναι πολύ βαθιά. Αυτό το ξέρουν οι Λημνιοί ψαράδες που ψαρεύουν ξιφίες, τόνους και παλαμίδες, στο βόρειο ακρωτήρι της Λήμνου, τον Μούρτζουφλο. Όποιος ταξιδεύει σ’ αυτήν την περιοχή από την Καβάλα πάντα συναντά κοπάδια από μεγάλα δελφίνια να παίζουν και να πηδούν έξω απ’ το νερό.

Όταν λοιπόν το βραδάκι ο ήλιος βασιλεύει πίσω από τον Άθω, η εικόνα είναι μαγική. Έχεις την αίσθηση ότι το Αιγαίο είναι μια τεράστια λίμνη, μέσα από την οποία στο βάθος αναδύεται το Άγιο όρος, με τον Άθω να στεφανώνεται από χρυσοκόκκινα συννεφάκια, ενώ οι βάρκες των ψαράδων στο ανοιχτό πέλαγος στολίζουν σαν σημαδάκια τη γαλαζοπράσινη επιφάνεια της θάλασσας.

Κάτι ήξερε ο Όμηρος που έγραψε για τα ηλιοβασιλέματα στη Λήμνο.

Κάτι ξέρουν όσοι είναι στις παραλιακές καφετέριες τα βραδάκια στη Λήμνο και απολαμβάνουν το φραπεδάκι ή το παγωτό τους με θέα τον Άθω και το ανοιχτό πέλαγος.

Αν είσαι ρομαντικός τύπος, πρέπει οπωσδήποτε να πας Λήμνο!