Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Έξι νέοι επέστρεψαν στον τόπο τους και αναδεικνύουν τις ομορφιές του


«Μπορεί να χρειαστεί να δουλεύουμε μέχρι και 10 ώρες επί πέντε μέρες»

Μια ομάδα νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να τον αναδείξουν, «υιοθετούν» τα γύρω βουνά κι ανοίγουν μονοπάτια.

Ο... 

 


Γιώργος Γεωργουδής, ο Αντρέας Τράκος, ο Δημήτρης Καπελώνης, ο Γιώργος Μπέλιος, ο Νίκος Δήμος κι ο Βελλιός Εμμανουηλίδης ένωσαν τις δυνάμεις τους, πήραν τα φτυάρια και από το 2009 δουλεύουν πυρετωδώς στα βουνά γύρω από την Κύμη Ευβοίας. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γιώργος Γεωργουδής «όλα ξεκίνησαν από το πάθος και την αγάπη μας για τον τόπο μας. Οι περισσότεροι από εμάς ζούσαμε σε άλλες πόλεις ή και σε άλλες χώρες. Γυρίσαμε όμως για να ζήσουμε εδώ. Και τότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καλό για να αναδείξουμε το μέρος μας. Να δείξουμε σε όλο και περισσότερους τις ομορφιές του».

Τα πρώτα μονοπάτια που άνοιξε η παρέα των νεαρών αντρών ήταν ποδηλατικά. «Έγιναν για να μπορούμε να κάνουμε προπονήσεις αλλά και για να μπορούν να φιλοξενούνται και ποδηλατικοί αγώνες downhill. Ήδη από το 2012 καταφέραμε η Κύμη να έχει την δική της πίστα κι έτσι συμμετείχαμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα downhill. Τώρα περιμένουμε τη σχετική άδεια που θα βεβαιώνει για τις προδιαγραφές ευρωπαϊκού επιπέδου και θα δώσει το ‘πράσινο φως’ για την επίσημη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα τον επόμενο χρόνο» συμπληρώνει ο Γιώργος Γεωργουδής.



Η εξαμελής ομάδα όμως δεν σταματά την εθελοντική δουλειά. Σε συνεργασία με πεζοπόρους της Κύμης έχουν αναλάβει να συντηρούν τα ήδη υπάρχοντα πεζοπορικά μονοπάτια που συνήθως κλείνουν λόγω κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες. «Μπορεί να χρειαστεί να δουλεύουμε μέχρι και 10 ώρες επί πέντε μέρες για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε το μονοπάτι και να είναι ασφαλές για τους επισκέπτες. Βέβαια, φέτος, θα έχουμε περισσότερη δουλειά λόγω των χιονοπτώσεων κι έτσι μάλλον χρειάζεται για ένα μικρό μονοπάτι να δουλεύουμε επί δύο βδομάδες» συμπληρώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γιώργος Γεωργουδής.



Ήδη, οι εθελοντές «προστάτες» των βουνών έχουν ζητήσει από το Δασαρχείο και τη Δασική Υπηρεσία να αναλάβουν επίσημα τη φροντίδα των βουνών για διάνοιξη μονοπατιών, για συντήρηση των πινακίδων κι οδηγιών, για έκδοση χαρτών που θα μοιράζονται στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. «Όνειρό μας είναι να δείξουμε σε όλον τον κόσμο το περιβάλλον και τη φύση που διαθέτει ο τόπος μας και απολαμβάνουμε εμείς αφειδώς, να προτρέψουμε τους κατοίκους που ζούνε στην Κύμη να επισκεφθούν αυτά τα βουνά, αλλά και τους γονείς μας να ξαναθυμηθούν τα μέρη όπου πήγαιναν παιδιά. Πρέπει να βρίσκουμε με κάθε ευκαιρία να ερχόμαστε σε επαφή με την φύση».



Όπως διαβεβαιώνει μάλιστα η ομάδα «εμείς είμαστε εδώ για όποιον θέλει να έρθει και να κάνει πεζοπορία στο βουνό. Αν μας ψάξει, θα μας βρει στην πλατεία. Ας έρθει να μας ζητήσει μια βόλτα κι ευχαρίστως θα τον συνοδεύσουμε. Εξάλλου το έχουμε κάνει κι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά για οποιονδήποτε χωρίς καμία επιβάρυνση. Αυτό που θέλουμε είναι να του δείξουμε αυτά που αγαπάμε εμείς στην Κύμη ελπίζοντας ότι θα τα αγαπήσει κι εκείνος».



(Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από τον Γιώργο Γεωργουδή) 

newsbeast.gr