Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο καβγάς για τα ψάρια και η μοιραία μαχαιριά


Ένα έγκλημα χωρίς αιτία το καλοκαίρι του 1966

Όλα τα βλέμματα των θαμώνων του καφενείου στα Κουφάλια στράφηκαν στο τραπέζι που βρισκόταν στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Οι... 

φωνές δυο ανδρών που καβγάδιζαν ήταν αυτές που τράβηξαν την προσοχή τους.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Πρωταγωνιστές του επεισοδίου ήταν ένας 54χρονος ψαράς, ο οποίος σύχναζε στο καφενείο, και ένας νεαρότερος άνδρας ο οποίος νωρίτερα συζητούσε ήρεμα μαζί του. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου όλα άλλαξαν και επικράτησε πανικός.

Ο 54χρονος ψαράς έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε, δύο φορές, στην κοιλιά τον άνδρα με τον οποίο καβγάδιζε με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει αιμόφυρτος στο πάτωμα του καφενείου. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ο 35χρονος, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ήταν πελάτης του ψαρά και τον συνάντησε προκειμένου να αγοράσει ψάρια.

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 22 Ιουλίου 1966, ο 35χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Τα τραύματα του ήταν πολύ σοβαρά και δεν κατάφερε να συνέλθει…



Τον Φεβρουάριο του 1967 ο 54χρονος ψαράς Ν.Η. κάθισε στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για τη δολοφονία του άτυχου Δ.Λ. Όπως αποκαλύφθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ο κατηγορούμενος, λίγο καιρό πριν το μοιραίο χτύπημα, είχε βγει από τη φυλακή όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για συμμετοχή σε άλλη δολοφονία.

Από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν οι θαμώνες του καφενείου οι οποίοι άθελά τους έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού επεισοδίου που είχε μοιραίο τέλος. Όπως κατέθεσαν, οι δυο άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους και κανείς δεν ήταν σε θέση να πει τι ακριβώς μεσολάβησε και τους οδήγησε στον καβγά. «Ξαφνικά και ενώ δράστης και θύμα έπιναν μαζί στο ίδιο τραπέζι ακολούθησε συμπλοκή και ο κατηγορούμενος μαχαίρωσε τον Δ.Λ. » περιέγραψε ένας από τους μάρτυρες.

Η σύζυγος του θύματος και μητέρα των δυο παιδιών τους, υποστήριξε στο δικαστήριο πως ο άνδρας της και ο κατηγορούμενος είχαν γνωριστεί λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία. «Τον είχε φέρει και στο σπίτι μας τρεις φορές» είπε και συνέχισε «ο κατηγορούμενος δεν είναι καλός άνθρωπος και απ’ ότι πληροφορήθηκα στην πατρίδα του, τον Διδυμότειχο, σκότωσε και άλλον άνθρωπο». Φανερά ταραγμένη η μαυροφορεμένη γυναίκα αναφέρθηκε στο σύζυγο της τον οποίο περιέγραψε ως καλό άνθρωπο και καλό οικογενειάρχη. «Έπινε καμμιά φορά, όπως συνήθως οι άνδρες, αλλά ποτέ δεν ερχόταν μεθυσμένος στο σπίτι μας» είπε. Η μάρτυρας, μάλιστα, μίλησε στο δικαστήριο και για τα τελευταία λόγια του συζύγου της, λίγο πριν ξεψυχήσει, στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

«Σε μία από τις επισκέψεις μου στο νοσοκομείο ο άνδρας μου, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, μου είπε πως ο κατηγορούμενος τον χτύπησε στα καλά καθούμενα, χωρίς καμία αιτία» υποστήριξε.



Στην απολογία του ο 54χρονος Ν.Η. εμφανίστηκε μετανιωμένος και τόνισε πως δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό στον 35χρονο τον οποίο θεωρούσε φίλο του: «Ήμουν μεθυσμένος και δεν κατάλαβα πώς έγινε το κακό. Θυμάμαι ότι λογοφέραμε για την τιμή των ψαριών και εκείνος σήκωσε μια καρέκλα για να με χτυπήσει και τότε εγώ, ζαλισμένος όπως ήμουν, έβγαλα το μαχαίρι και τον χτύπησα».

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση ήταν καταπέλτης: «Δεν πρόλαβε να κρυώσει το αίμα ενός άλλου ανθρώπου που είχε στα χέρια του ο κατηγορούμενος , ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα, και ξεπετάχτηκε νέο αίμα από το ίδιο φονικό χέρι. Λίγα κιλά ψάρια ή ένα ψέμα που δήθεν του είπε το θύμα και οι δυο άνδρες λογομάχησαν. Ο κατηγορούμενος έβρισε το θύμα εκείνο του ζήτησε εξηγήσεις και αυτός του απάντησε με τον τρόπο που είχε συνηθίσει από το 1934. Χτυπώντας το με το μαχαίρι».

Ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν κατηγορηματικός πως ο κατηγορούμενος δεν ήταν μεθυσμένος «διότι θα ήταν εκείνος στον τάφο και το θύμα, που ήταν πιο νέο και δυνατό, στη θέση του κατηγορούμενου». «Τον χτύπησε εν ψυχρώ. Μπορούσε να αμυνθεί με μια γροθιά και όχι να τον μαχαιρώσει. Πρόκειται για καθ’ έξιν εγκληματία ο οποίος έχει το μίσος στο βάθος της ψυχής του» κατέληξε ο εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία με το ελαφρυντικό της πλήρους συγχύσεως λόγω της έντασης που υπήρχε την ώρα του φονικού.

Οι ένορκοι αποφάσισαν την μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη και αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς και ότι ωθήθηκε στην πράξη του από μη ταπεινά ελατήρια. Τελικά, στον 54χρονο επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών.