Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Τα Οπτικά Ανδρεάδη σας συμβουλεύουν για την υγιεινή των ημερήσιων φακών επαφής



Εάν είστε χρήστης μηνιαίων ή δεκαπενθήμερων φακών επαφής τότε η έννοια των ημερήσιων φακών επαφής μπορεί να φανεί σχεδόν παράξενη. Όμως ας υποθέσουμε ότι ισοσκελίζουμε τους φακούς επαφής, με τα εσώρουχά σας. Τώρα η καθημερινή αλλαγή μπορεί να σας φαίνεται πιο οικεία.    


Είναι αλήθεια ότι... 

 
 
 
 
στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καθημερινά αναλώσιμα (όχι μόνο σε φακούς επαφής) είναι πιο ακριβά. Ακόμα και με την παραγώγιση των χρημάτων που θα ξοδεύατε στο υγρό για καθαρισμό των φακών. Ορισμένοι είναι ως και δύο φορές πιο ακριβοί από τους μηνιαίους φακούς επαφής.
Ωστόσο, αντίθετα με το πρόσθετο κόστος και την υπερβολική συσκευασία (ανησυχία για όσους προσπαθούν να μειώσουν τα απόβλητα), τα οφέλη των καθημερινών αναλώσιμων είναι πολλά.

Όποιος φοράει φακούς επαφής εκτεταμένης χρήσης γνωρίζει ότι οι φακοί φθείρονται και οι χρήστες τείνουν να αισθάνονται φαγούρα και να νιώθουν άβολα προς το τέλος της διάρκειας ζωής τους. «Όπως τα φοράτε, υπάρχει σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων και πρωτεϊνών και άλλα πράγματα που προέρχονται από τα μάτια και τα δάκρυα σας».

Τα μάτια μας καθημερινά συναντούν αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα στους χρήστες φακών καθώς αυτά τα σωματίδια κάθονται πάνω στους φακούς επαφής. Ακόμα κι αν τα ξεπλένετε και τα απολυμαίνετε τακτικά, ο φακός δεν είναι όπως την πρώτη μέρα. “Υπάρχουν πάντα κάποια υπολείμματα εκεί και αυτό μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ειδικά για άτομα με αλλεργίες”.

Σκεφτείτε ότι το παραπάνω παράδειγμα συμβαίνει όταν ο καθαρισμός του φακού είναι σωστός. Όμως πολλοί χρήστες δε τηρούν τους κανόνες υγιεινής στη χρήση φακών έτσι ίσως ξεχάσουν να πλύνουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν ή αφήσουν τους φακούς. Έτσι μπορεί τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. “Τα βακτήρια στο φακό έρχονται σε επαφή με τον κερατοειδή και μπορούν να αναπτυχθούν εκεί και να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη”.

Ολονύκτια χρήση φακών επαφής
Τα τελευταία χρόνια ο FDA έχει εγκρίνει κάποιους φακούς επαφής για ολονύκτια χρήση. Πολλοί χρήστες το είδαν σαν μια ευκαιρία για να μη βγάζουν ποτέ τους φακούς επαφής από τα μάτια τους. Αυτά δεν είναι καλά νέα. “Υποτίθεται ότι μπορείτε να φοράτε φακούς τη νύχτα χωρίς να τους καθαρίζετε, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες του τομέα ματιών γνωρίζουν τι είδους πράγματα μπορούν να συμβούν και φυσικά δεν το συνιστούν”. “Τα μάτια μας δεν έχουν κατασκευαστεί για να φορούν φακούς επαφές, και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε”.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/149-imerisioi-fakoi-epafis-ygieini-kai-eykolia