Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι των Λιπασμάτων Καβάλας


 «Λαυρεντιάδη σε νικήσαμε»: οι εργαζόμενοι της E.L.F.E. (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων – Β.Φ.Λ.) δεν πτοήθηκαν από τις εκδικητικές απολύσεις, τις απειλές, τις συκοφαντίες περί εμπρησμού της διοίκησης Λαυρεντιάδη, ούτε... 

 
 
 
 
 
 
ακόμα από τη θέση παρατηρητή που είχε επιλέξει η κυβέρνηση να κρατήσει απέναντι στον αγώνα τους. Μετά από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας έκρινε άδικες και καταχρηστικές τις απολύσεις και έδωσε το πράσινο φως για να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι πρώτοι 56 πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της διοίκησης της βιομηχανίας.

Η νέα αυτή δικαστική απόφαση, που έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους με εκδηλώσεις ικανοποίησης και χαράς έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καβάλας, την Πέμπτη (13/07/2017), ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των συνολικά 180 απολυμένων.

Η παραπάνω υπόθεση είχε εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2016, ενώ εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για άλλες δυο ομαδικές αγωγές απολυμένων της λιπασματοβιομηχανίας κατά της διοίκησης της εταιρείας.

Όπως και σε προηγούμενη απόφαση έτσι και στη νέα, το δικαστήριο κρίνει άκυρο το καθεστώς της διαθεσιμότητας και καταχρηστικές τις απολύσεις, με προσχηματική κατάθεση μηνύσεων εις βάρος τους, ενώ διατάσσει την εταιρεία να καταβάλει σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά μισθούς υπερημερίας και νόμιμες αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση Λαυρεντιάδη είχε φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει για εμπρησμό τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ μνημειώδεις ήταν και οι τακτικισμοί με το άνοιγμα και κλείσιμο εταιρειών, για να χαθούν τα ίχνη των οφειλών του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζόμενων-Απολυμένων της ELFE ΑΕ (πρώην ΒΦΛ), στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας. Την απογοήτευση και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, είχε αντικαταστήσει ο ενθουσιασμός. Εύγλωττο ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μέσω της… τούρτας που είχαν φέρει για να γιορτάσουν τη δικαστική απόφαση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης, δήλωσε για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου: «Το σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρεται στην απόφαση είναι ότι, σύμφωνα με αυτήν, οι εργολαβικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι παρένθετες της ELFE ΑΕ και λειτουργούν σαν ένα. Πλέον περιμένουμε να δούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείπει το ρόλο του παρατηρητή -που έχει πάρει εδώ και πολλούς μήνες- και να ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Περιμένουμε, επίσης, τον σχολιασμό όλων όσοι εκκωφαντικά σιωπούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και άφηναν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να δρα ανενόχλητος σε βάρος Καβαλιωτών που αγωνίστηκαν για να παραμείνει ανοιχτή η βιομηχανία -και των οικογενειών τους.

Πλέον με αυτή την απόφαση είναι σαν να μην έχουμε απολυθεί ποτέ! Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου μάς δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε -πέραν, φυσικά, των αποζημιώσεων- μισθούς με τόκους υπερημερίας, όχι μόνο για τους μήνες που είμαστε απολυμένοι αλλά και για το χρονικό διάστημα που είχαμε τεθεί σε διαθεσιμότητα (στα τέλη της άνοιξης του 2016). Και μπορεί, τυπικά, η απόφαση του Πρωτοδικείου να σχετίζεται με τους μήνες από την στιγμή που απολύθηκαν οι εν λόγω 56 εργαζόμενοι ως και την εκδίκαση της αγωγής στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο στην πράξη η απόφαση ‘περιλαμβάνει’ και τους υπόλοιπους μήνες ως και σήμερα! Άρα, στην πράξη, οι εν λόγω 56 δεν θεωρούνται απολυμένοι από τη βιομηχανία -μιας και η απόλυσή τους κρίθηκε άκυρη- αλλά εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν έναν και πλέον ολόκληρο χρόνο! Από εδώ και πέρα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα πρέπει, πλέον, να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, να αποδεχτεί τις υπηρεσίες μας στο εργοστάσιο και να ‘ξεχάσει’ όλα τα τερτίπια που εφάρμοσε προκειμένου και να μην μας αποζημιώσει αλλά και να αποποιηθεί των μεγάλων οφειλών της ELFE ΑΕ προς όλους όσους οφείλει.

Αυτή τη στιγμή το ηθικό των απολυμένων έχει αναπτερωθεί, ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις ότου δικαιωθούμε όλοι μας και επιστρέψουμε στη βιομηχανία. Η απόφαση αυτή είναι, μεν, ένα πρώτο βήμα δικαίωσης για όλους μας, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως το τέλος».

Newsbomb.gr