Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις - Τι φέρνει η τρίτη αξιολόγηση


Στην «πρώτη γραμμή» των απαιτήσεων είναι οκτώ μέτρα για το Δημόσιο, τρία για την Κοινωνική Προστασία και τρία για την Κοινωνική ασφάλιση, τα οποία αφορούν σε περικοπές οικογενειακών επιδομάτων και αναπηρίας, τέσσερις αλλαγές στα εργασιακά και τέσσερις στις συντάξεις.

«Κοντός ψαλμός αλληλούια»… 


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να ολοκληρωθούν τα 113 προαπαιτούμενα μέχρι και το β’ τρίμηνο του 2018. Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο τόσο για την ελληνική κυβέρνηση που καλείται να εφαρμόσει ένα νέο γύρο επώδυνων μέτρων, όσο και για τούς πολίτες που θα δουν τις τσέπες τους να αδειάζουν τελείως…

Σύμφωνα με το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο για την τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μία λίστα με 113 βασικά προαπαιτούμενα, από τον Ιανουάριο του 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2018 οπότε και λήγει το πρόγραμμα. Από αυτά, τα 95 πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017. 

Αλλάζουν τα δεδομένα στις συντάξεις

Όλες οι συντάξεις θα πρέπει να επανυπολογιστούν έως τον Δεκέμβριο του 2017. Ενώ έως τον Ιούνιο του 2018, πρέπει να επανυπολογιστούν αλλά και να έχει εκδοθεί το 30% από τις νέες συντάξεις που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τπ τέλος αυτής της χρονιάς, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

Θα πρέπει να συνταχθεί κείμενο με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

Επίσης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Με ρυθμούς «χελώνας» οι διαδικασίες…

Ο επανυπολογισμός και η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί… Βάσει στοιχείων, οι επανυπολογισμοί έφτασαν το 10% και μόλις το 6% εκκαθαρίστηκε πλήρως.
Αυτά είναι τα προνομοθετημένα μέτρα λιτότητας των 5 δις. ευρώ

Καταργείται στους συνταξιούχους από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Μειώνεται σε μισθωτούς και αγρότες από 1.1.2020 κατά 650 ευρώ η έκπτωση που δικαιούνται από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. θα πληρώνουν φόρο και τουλάχιστον 500.000 χαμηλόμισθοι των 450-500 ευρώ που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι.
Έρχονται τα «πάνω-κάτω» στα ελληνικά νοικοκυριά. Καταργούνται αναδρομικά από 1.1.2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1.1.2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στον μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Μειώνεται 58 εκατ. ευρώ το κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.
Αυξάνονται στους αυτοαπασχολούμενους από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ
Καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ.