Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Διατηρητέο μνημείο η Ταβέρνα του Λεωνίδα


Την απόφασή της να κυρήξει διατηρητέο μνημείο την Ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό, εξωτερίκευσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, λίγες ώρες μετά την κηδεία του Λεωνίδα Λιακόπουλου, του ιδιοκτήτη του χώρου που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για...




τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η Ταβέρνα του Λεωνίδα θα παραμείνει σε λειτουργία και παρ’ ότι ο εμπνευστής της έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι, θα περιβάλλεται από την αύρα του και το ιδιαίτερο όσο και μοναδικό κλίμα που τη χαρακτηρίζει.

Η Λυδία Κονιόρδου αποκάλυψε τις προθέσεις της λίγο πριν αρχίσει η παράσταση «Βάκχες» που παρουσίασαν οι σπουδαστές του Λυκείου της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, στο Στάδιο της Επιδαύρου. Μάλιστα, ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες για να γίνει η κήρυξη, σύμφωνα με το τυπικό.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Ικαρος», για την ακρίβεια με την έδρα του στην οδό Βουλής 4 στο Σύνταγμα που κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1997. Αντίστοιχα έχει κηρυχθεί η χρήση του θεάτρου Ολύμπια στην Ακαδημίας. Εκεί που ήταν ως πρόσφατα η στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και που το υπουργείο φρόντισε –επί Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003- να κηρύξει τη χρήση του, με την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Η σημερινή υπουργός ήταν θαμώνας της Ταβέρνας του Λεωνίδα, ερμηνεύοντας δεκάδες ρόλους στην Επίδαυρο. Υπάρχει μάλιστα φωτογραφία της στους τοίχους της ταβέρνας με την ίδια να σέρνει τον χορό. Ο Λεωνίδας ήδη από χθες λειτουργεί και πάλι κανονικά, με δημιουργούς να κατακλύζουν την αυλή και το εσωτερικό της ταβέρνας.