Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ "ΠΕΛΑΣΓΟΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΛΙΑΝΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - ΦΩΤΟ



Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη του σοφού διδασκάλου του γένους.
Ο ΄Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (6 Ιουνίου 1749 - 14 Ιουλίου 1809) είναι ΄Αγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και υπήρξε από... 

 
 
 
 
τις σημαντικότερες ασκητικές μορφές της σύγχρονης ορθόδοξης χριστιανικής Πίστης.
Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Καλλιβρούτσης.
Η εκκλησία στον οικισμό δασκάλων Λάρισας "ΠΕΛΑΣΓΟΣ" στην Τοπόλιανη Λιτοχώρου είναι αφιερωμένη στον ΄Αγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Είναι κτισμένη απέναντι από τον ΄Αθωνα και είναι η μοναδική στο Νομό Πιερίας.
Χθες στις 7.30΄το απόγευμα παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπέρινός, μετά Αρτοκλασίας, Θείου Κηρύγματος και Περιφορά της Ιεράς Εικόνος στον Οικιμό.
Χοροστάτησε και ομίλησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό επίτροπο του Δήμου Δίου Ολύμπου Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Αθανάσιο Βασιλείου, τους Πρωτοπρεσβυτέρους πατέρα Μιχαήλ Μπατσαρά, Προϊσταμένου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου και πατέρα ΄Αγγελο Γιαννίκη που είναι και Πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής του Ιερού Ναού , του Πρεσβυτέρους πατέρα Γεώργιο Μπαλανίκα και πατέρα Βασίλειο Καραδημήτρη του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Παντελεήμονος, τον Ιερολογιώτατο Πρωτοδιάκονο πατέρα Παντελεήμονα Τσαραπατσάνη και τον Ιερολογιώτατο Διάκονο πατέρα Διονύσιο Παπαναστασίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς γόνος Λιτοχωρινός..
΄Αριστη η χορωδία των Ιεροψαλτών.
Ο Σεβαμιώτατος κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ανακοίνωσε τη συμβολική βοήθεια για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού του ποσού των χιλίων ευρώ από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος και το ποσό των χιλίων ευρώ των ενοριών του Λιτοχώρου Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου, από 500 ευρώ εκάστη. 

Ακολούθησε κέρασμα από τους κατοίκους του οικισμού.
 
 

Σήμερα Παρασκευή, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέστηκε το πρωί Πανηγυρικο Ιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντος Μαξίμου, ο οποίος με γλαφυρότητα κήρυξε τον Θείον Λόγο.
Συγχοροστάτησαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι πατήρ Μιχαήλ Μπατσαράς και πατήρ ΄Αγγελος Γιαννίκης και ο Πρεσβύτερος πατήρ Βασίλειος Καραδημήτρης.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ευχαριστίες του Προέδρου του Οικισμού << ΠΕΛΑΣΓΟΣ >> Ιωάννη Αλμυρούλη και του πατρός Πρωτοπρεσβυτέρου ΄Αγγελου Γιαννίκη.
΄Ολο το εκκλησίασμα προσκλήθηκε για κέρασμα στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Οικισμού.
Διέκρινα την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Δημήτρη Παπαδημόπουλου, της Αντιδημάρχου Δήμου Δίου Ολύμπου, Λέλας Βλαχοπούλου - Γιάννακα, πρώην
Προέδρων και πρώην Διευθυντών και Προϊσταμένων Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας και του Νομού Πιερίας.
Παρέστη και χθες και σήμερα και ο Προϊστάμενος του πρώην 6ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Γιαννουλόπουλος.
 
XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ. 
 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος