Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Οι αποκαλύψεις Τζαμακλή που στρίμωξαν τον πρώην Υπουργό Υγείας - BINTEO


Σύμφωνα με τον κ.Τζαμακλή, η Τράπεζα Πειραιώς επικαλούμενη την επίμαχη τροπολογία υποστήριξε πως το νοσοκομείο «λειτουργούσε εκτός του νομικού πλαισίου που διέπει τα κοινωφελή ιδρύματα». 
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, διάβασε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά... 





την οποία ο πρώην υπουργός Υγείας είπε όσα υποστήριξε ο κ. Μαλωμενάκης. Οι τόνοι ανέβηκαν τότε και πάλι με τον Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι τα πρακτικά είναι ανακριβή.

«Όσα μου είχαν ζητηθεί τα έκανα. Δεν προχωρούσε τίποτα με ευθύνη της διοίκησης» είπε ωρυόμενος και προσέθεσε την αντικρουόμενη -με τα λεγόμενά του- άποψη πως υιοθέτησε την άποψη της διοίκησης του «Ντυνάν» ως τελευταία λύση.

Σε ερώτηση εάν «η τροπολογία που είχε κάνει σε σχέση με τη δυνατότητα να πουληθεί το Ντυνάν έπαιξε τελικά ρόλο στο να καταλήξει το νοσοκομείο σε ιδιωτικά χέρια», ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η τροπολογία του δεν εφαρμόστηκε».

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, παρέθεσε στον Ανδρέα Λοβέρδο το εξώδικο που είχε αποστείλει ο Ανδρέας Βγενόπουλος εναντίον του, λίγους μήνες μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ακύρωσε τη σύμπραξη του «Ντυνάν» με το «ΓΑΙΑ». Όπως παρατήρησε ο κ. Τζαμακλής, στο εξώδικο και στην τροπολογία την οποία έφερε ο κ. Λοβέρδος, μετά από περίπου 10 μήνες, υπήρχαν αυτούσιες φράσεις. Ο πρώην υπουργός Υγείας εμφανίστηκε έκπληκτος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαλωμενάκης, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι, ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν μέντιουμ ή προφήτης.
Υπονοώντας ο κ. Τζαμακλής ότι η τροπολογία είχε προσχεδιαστεί πριν από 10 μήνες, ρώτησε τον Ανδρέα Λοβέδρο: «Βρεθήκατε σε πλήρη ρήξη με τον Μαρτίνη όπως είπατε κι εσείς και υιοθετείτε την άποψή του;». Ήταν «το τελευταίο φάρμακο» απάντησε ο πρώην υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι η τροπολογία που κατέθεσε ήταν σαν να μην έγινε νόμος, αφού δεν έγινε ποτέ χρήση αυτής.
Σύμφωνα με τον κ. Τζαμακλή, ωστόσο, έγινε χρήση όχι μία αλλά τέσσερις φορές, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεπούλημα του νοσοκομείου. «Δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της Πειραιώς καταθέτει αίτηση στο ειρηνοδικείο για κατάσχεση, επικαλούμενη την τροπολογία του κ. Λοβέρδου» είπε ο κ. Τζαμακλής, προσθέτοντας πως τα περιουσιακά του ιδρύματος με αυτή την τροπολογία κατέστησαν μεταβιβάσιμα.
«Η τροπολογία σας έδωσε πάτημα και νομικό έρεισμα για τον πλειστηριασμό» τόνισε ο κ. Τζαμακλής, με τον κ. Λοβερδό να απαντά: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, όλα αυτά έγιναν μετά τη θητεία μου». Αργότερα, όμως, ο πρώην υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως έγινε χρήση της τροπολογίας του, αφού διάβασε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ.Τζαμακλή, η Τράπεζα Πειραιώς επικαλούμενη την επίμαχη τροπολογία υποστήριξε πως το νοσοκομείο «λειτουργούσε εκτός του νομικού πλαισίου που διέπει τα κοινωφελή ιδρύματα».
«Η τροπολογία σας έδωσε το έρεισμα για τον πλειστηριασμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμακλής. «Ο Βγενόπουλος από το 2010 δεν προχωράει σε εντολή εκτέλεσης 3 επιταγών που έχει στα χέρια του γιατί δεν υπάρχει [σ.σ. εν ισχύ] η τροπολογία σας», υπογράμμισε ο κ. Τζαμακλής.

Ο κ. Λοβέρδος στο τέλος της διαδικασίας ανέγνωσε γραπτή δήλωση διατυπώνοντας δριμύτατο κατηγορώ προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας θα έφταναν σε τέτοιο σημείο πολιτικής και ηθικής εξαχρείωσης. Πρόκειται για στημένη υπόθεση και μάλιστα εκ του προχείρου για καθαρά πολιτικούς λόγους. Η κυβερνητική πλειοψηφία αυτής εδώ της Επιτροπής να μου ζητήσει συγγνώμη και να αποδεχτεί πως έκανα ό,τι είναι πολιτικώς δυνατό για να διασωθεί το Ερρίκος Ντυνάν».

Η δήλωση αυτή του πρώην υπουργού προκάλεσε την μαζική αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την Α. Καββαδία να δηλώνει πως «είναι ειρωνία να κατηγορούν εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν».  
 


Πηγή: ΕΡΤ Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας